A cincea editie a Festivalului Oierilor si Targul Produselor Traditionale va avea loc in acest sfarsit de saptamana, in perioada 25 – 27 septembrie 2016, in localitatea Tohanul Nou – Tabara, din judetul Brasov.
Evenimentul doreste sa aduca in atentia participantilor unul dintre cele mai vechi obiceiuri traditionale din zona, si anume „ravasitul oilor”, moment in care oile coboara de la munte. Mai exact, in apropiere de Samedru (deschizatorul iernii pastorale – 26 octombrie) se incheie ciclul pastoral, care, in calendarul popular, incepe la data de 23 aprilie, de Sangiorz, acesta fiind deschizatorul anului si al verii pastorale.
Acest festivalul este organizat de Federatia Oierilor de Munte din Romania (FOM), Asociatia Crescatorilor de Ovine si Ecvine – Brasov, Asociatia Crescatorilor de Taurine – filiala Brasov, Asociatia „De la romani pentru romani”, precum si de Primaria si Consiliul Local Zarnesti.
„Prin intermediul acestui festival reinviem o veche traditie locala – ravasitul oilor. Urcatul si coboratul oilor din munte era o sarbatoare deosebita, in care se sfinteau turmele, in fiecare casa era prilej de mare bucurie si satisfactie. La ravasitul oilor, crescatorii erau intampinati cu bunatati culinare. La fel cum noi, astazi, venim cu branza si pastrama. Am zis sa nu se piarda traditia si cum tineretul nu mai e interesat de aceasta activitate, incercam sa le aratam ce inseamna oieritul in realitate”, a declarat Eugen Gontea, presedintele FOM si al Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Ecvine Brasov.
In cadrul evenimentului, cei prezenti vor putea sa viziteze o expozitie cu vanzare de masini agricole si utilaje specifice zonei montane, precum si sa participe la un concurs privind abilitatile oieritului montan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.