Încă o distincție intră în galeria premiilor obținute de Muzeul Județean Buzău, de această dată cu o monografie din viața unei comunități stabilite pe meleagurile din Năeni, la începutul epocii bronzului mijlociu. Este vorba despre o lucrare științifică, publicată de Muzeu, sub semnătura conf. univ. dr Mihai Constantinescu.
„Ieri a fost o nouă zi specială pentru cercetarea arheologică de pe teritoriul județului Buzău, întrucât monografia „Începuturile culturii Monteoru. Așezarea de la Năeni-Zănoaga Cetatea 2”, semnată de conf. univ. dr. Mihai Constantinescu, a obținut Premiul Vasile Pârvan al Academiei Române!
Felicitări autorului pentru această lucrare științifică, ce reprezintă un model de cercetare și editare a materialului arheologic preistoric!
Volumul, publicat de Muzeul Județean Buzău, în cadrul Bibliotecii Mousaios nr. 15, este o secțiune spațio-temporală din viața unei mici comunități stabilite pe dealul Zănoaga, la începutul bronzului mijlociu.
Așezarea de la Năeni-Zănoaga-Cetatea 2 nu a fost săpată integral, dar suprafața cercetată, începând cu 1982 și terminând în 2004, reprezintă un eșantion consistent și suficient pentru a putea fi emise judecăți de valoare cu privire la începuturile culturii Monteoru, considerată în literarura arheologică un reper pentru evoluția epocii bronzului în spațiul carpatic.
Monografia așezării de la Năeni-Zănoaga Cetatea 2 este importantă pentru că publică integral, prin desene de o excepțională calitate și fotografii, artefactele descoperite în cursul săpăturilor arheologice, performanță la care nu a ajuns încă niciun habitat monteorean. Materialul este ordonat stratigrafic și pe complexe, care, la rândul lor, sunt toate desenate și reprezentate pe planul general al săpăturii.„ , au transmis reprezentanții Muzeului Județean Buzău.