Foto: arhivă

 

Un raport recent al Inspectorarului Școlar Județean Buzău arată că, în perioada septembrie 2018 – iunie 2019, s-au înregistrat 109 acte de violență în unitățile de învățământ, cele mai multe, 65 reprezentând atacuri la persoană – 50 semnalate în mediul rural și 15 în orașe. Peste 170 de elevi s-au ales cu nota scăzută la purtare, alți 5 s-au ales cu bursele de studiu retrase ca urmare a comportamentului neadecvat în școlie în care învață. Cele mai frecvente cauze, identificate de reprezentanții IȘJ sunt situația financiară precară a elevilor proveniţi mai ales din medii defavorizate; nivelul siguranţei în mediul şcolar; absenteismul şcolar şi delincvenţa juvenilă.

Atitudinile negative și comportamentale nepotrivite, de delincvenţă juvenilă şi victimizarc în rândul elevilor sunt, în continuare rezultatul unor realităţi sociale actuale legate de:
părinţii plecaţi în străinătate, care îşi lasă proprii copii unor persoane ce nu îi pot pot înlocui în niciun fel pe ei ca părinți (bunici/rude/vecini vârstnici neputincioşi şi/sau care nu au autoritatea necesară);
aderarea din teribilism la grupuri conduse de lideri mai mari în vârstă şi/sau cu personalităţi mai putemice;
ideea de libertate;
respingerca unui anumit tip de educaţie primită în familie;
desele conflicte familiale;
violenţa domestică;
înţelegerea greşită a mesajului din cărţi/reviste/ziare/site-uri de pe intemet citite sau din vizionarea unor filme/spectacole
filme neadecvate vârstei:
carenţe în educaţia minorilor;
lipsuri materiale;
scăderea nivelului de trai;
dezinteres din partca unor părinţi în legătură cu şcoala;
încredere prea mare acordată de unii părinţi copiilor lor;
probleme psihice apărute iu perioada de pubertate, cu efecte negative în planul integrării sociale etc.

Potrivit datelor IPJ Buzău, de la începutul anului şcolar 2018-2019 şi până la data de 31 mai, la nivelul unităţilor de învăţământ din judeţul Buzău s-au înregistrat 28 de infracţiuni, toate sesizate ca fiind comise în incinta acestora. Din punct de vedere al mediului de comitere, 12 dintre faptele penale au fost comise în localități urbane, iar 16 în localități rurale. Tot în acest interval, au fost sesizate 12 infracțiuni de „lovire sau alte violențe”, 8 infracţiuni de furt – în special de telefoane mobile lăsate nesupravegheate şi diferite sume de bani din ghiozdane/genţi, 2 infracțiuni de ,,amenințare”, două infracțiuni de ,,purtare abuzivă”, o infracțiune de ,,portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase” și alte trei infracțiuni de alte genuri. Polițiștii buzoieni menționează că în analizată, nu au fost înregistrate infracţiuni de mare violenţă sau cu un grad de pericol social deosebit.
Pe de altă parte, pentru menținerea unui climat de ordine şi siguranţă publică în mediul şcolar preuniversitar, Inspectoratul de Poliție Județean Buzău a efectuat 195 acţiuni, dintre care 93 pe linia prevenirii absenteismului şcolar, 82 pe linia prevenirii incidentelor rutiere şi 20 privind alte domenii de interes. În cadrul acestora, polițiștii au aplicat 680 de sancțiuni contravenţionale, dintre care 172 pentru încălcarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, 5 la H.G. privind unele măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizică şi normală a elevilor şi studenţilor referitoare la categoriile de produse ce pot fi comercializate minorilor, 477 sancțiuni la regimul circulaţiei rutiere și 26 sancțiuni la alte acte normative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.