Criza medicilor de familie devine tot mai acută în mediul rural, din cauza pensionării doctorilor aflaţi în activitate, dar şi a lipsei de interes a medicilor tineri. Medicii de familie sunt plătiţi după numărul de pacienţi, astfel că aceştia aleg localităţi cu mai mulţi asiguraţi.

Astfel, comunităţile mici şi îmbătrânite sunt ocolite de medici, care nu pot activa în două comune diferite. În judeţul Buzău, există în acest moment nu mai puţin de 10 comune care au cabinete medicale fără medici.
Printre acestea se numără comunele Bozioru, Buda, Căneşti, Chiliile, Colţi, Largu, Odăile, Racoviţeni, Robeasca şi Valea Salciei. Pacienţii din comunele respective au fost arondaţi altor medici din localităţile limitrofe.
De anul trecut, legea permite medicilor de familie să deschidă puncte de lucru în comunele vecine, unde nu există această facilitate. Din păcate, niciun medic nu a apelat la această soluţie.
În lipsa unui medic dedicat comunităţii, sătenii din cele 10 comune fără medic de familie, aproape toate din zona de munte a judeţului Buzău, îşi pun nădejdea, la nevoie, în farmaciile din sat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.