Orice cetăţean român cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani poate să devină rezervist militar pe bază de voluntariat, potrivit Capital.ro.

De ieri a intrat în vigoare legea care stabileşte modul de recrutare şi selecţia rezerviştilor voluntari, dar şi drepturile materiale care le vor reveni acestora. Persoana care optează pentru acest statut trebuie să nu fie condamnată penal şi să nu facă parte din organizaţii interzise de lege.

Ministerul Apărării intenţionează să încheie în acest an contracte cu aproximativ 2.900 de rezervişti voluntari, care vor fi pe durată determinată. Rezerviştii voluntari vor participa la o pregătire militară iniţială de trei-patru luni, pentru acumularea cunoştinţelor de bază, după care anual se va face o convocare de instrucţie de două săptămâni pentru actualizarea pregătirii.

În toată această perioadă, rezerviştii militari vor beneficia de un stimulent financiar de 10% din salariul pe care îl încasează.

Potrivit legii, angajatorul are dreptul la compensaţii financiare pentru perioada în care un angajat lipseşte de la locul de muncă pentru a participa la instruiri sau misiuni pe timp de pace.

Fondurile vor fi asigurate, ca şi în cazul plăţii rezerviştilor, din bugetul MApN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.