
Maternitatea de pe strada Victoriei devine funcțională în câteva zile. Astăzi, jurnaliștii, însoțiți de consilieri județeni, de medici, asistente și conducerea Consiliului Județean au făcut o vizită în secția spitalicească pentru a vedea dotările și modul de funcționare al maternității. Secția este dotată cu aparatură de ultimă generație, achiziționată de către Consiliul Județean cu bani proveniți dintr-un credit, iar investiția s-a ridicat la milioane de euro. „Investiția se ridică la 16,8 milioane de euro, echipamentele au costat în jur de 4 milioane de euro, restul banilor au fost direcționați către racordările la utilități și tot ce mai era necesar pentru buna funcționare. Banii provin dintr-un credit contractat de CJ, și din fonduri proprii, iar de la Minister am primit 100 de mii de euro,” a spus președintele CJ, Petre Emanoil Neagu.
Secția funcțioenază pe mai multe paliere, la parter se află unitatea de primiri urgențe, la primul etaj a fost amenajată secția de Neonatologie, unde vor fi tratați bebelușii, iar pe un alt palier este funcțională secția ATI. Pe alte două etaje se află saloane pentru paciente. Numărul de paturi rămâne neschimbat față de vechea maternitate, adică 165. Însă dotările sunt total diferite de cele din vechea maternitate, în sensul că sunt de ultimă generație. „Este un sistem european, noi putem comunica cu medici din alte județe sau din alte țări. Le putem cere sfaturi în cazuri mai deosebite și totul se desfășoară în timp real”, a spus medicul Claudiu Șerbănoiu, șef secție OG I.
„Am așteptat aproape 30 de ani acest moment, a venit ca un copil scos cu forcepsul, dar e un copil sănătos și frumos. Acum ne bucurăm de condiții de lucru moderne și sperăm să scăpăm și de oful nostru, al medicilor, ca pacientele din Buzău să nu mai meargă să nască în alte județe,” spune medicul Dorin Neacșu, șef secție OG II.
Secția va putea fi folosită pentru desfășurarea actului medical în maxim două săptămâni. După ce se va face o igienizare riguroasă a tuturor spațiilor, medicii epidemiologi vor preleva probe pentru a se asigura că secția nu prezintă niciun risc în ceea ce privește infecțiile nosocomiale. „Am prelevat probe care se lucrează în laborator, după ce vor veni rezultatele se va putea desfășura activitatea în această maternitate fără niciun risc”, a declarat dr. Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP Buzău.
După sosirea rezultatelor de laborator, se va trece și la transferul pacientelor și al bebelușilor, care se va face într-o singur zi cu ambulanțele. „Am stabilit ca transferul să se facă într- singură zi. Atunci urgențele vor fi asigurate în noua maternitate, se vor limita intervențiile chirurgicale,” a declarat ec. Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean Buzău.
Cel mai probabil, primele internări în noua Maternitate se vor face după Paște.