Secția Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgenţă Buzău este o secție cu 30 de paturi, în care se internează pacienți ce efectuează tratament oncologic și apoi sunt monitorizați periodic.

În cadrul secţiei Oncologie, sunt trei medici specialiști care îşi desfășoară activitatea, şi anume Dr. Pavel Adriana, Dr. Serescu Radu și Dr. Stan Ene Raluca Alexandra. Echipa de medici din cadrul secţiei Oncologie lucrează adesea împreună pentru a forma un plan de tratament general al pacientului care combină diferite tipuri de tratamente. Echipa poate implica, de asemenea, medici din alte domenii, diagnosticul de cancer al unei persoane fiind unul complex.

În anul 2017, la nivelul secţiei Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău au fost înregistraţi 3.708 pacienţi internaţi. În anul 2019, numărul pacienţilor a crescut, ajungând la 4.557 pacienţi diagnosticaţi cu neoplazii din sfera O.R.L., pulmonare, ale tubului digestiv (colorectal, gastric), mamare sau ale prostatei.

„Vârsta pacienţilor oncologici care ajung la noi, în secţie, este foarte variată. La acest moment, în secţia de Oncologie sunt trataţi pacienţi în vârstă de 30 de ani, aceştia fiind cei mai tineri. În anii 2018-2019, la nivel global, s-a observat o frecvenţă crescută a cancerului mamar, la pacienţi cu vârste cuprinse între 30-49 de ani , urmat de cel de col uterin, pulmonar, colo-rectal, gastric la aceeaşi categorie de vârstă, fapt observat şi la nivelul judeţului nostru”, a declarat dr. Pavel Adriana, medic specialist, în cadrul secţiei Oncologie.

Programele de Screening și investigațiile medicale sunt recomandate pentru identificarea leziunilor precanceroase care pot fi tratate înainte ca acestea să devină canceroase. Riscul de cancer poate fi redus și prin alegeri sănătoase ce țin de stilul de viață, de la menținerea unei greutăți sănătoase, la renunțarea la fumat, limitarea consumului de alcool sau protecția pielii de radiațiile UV. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 30-50% dintre cancere ar putea fi prevenite.

Bolnavii de cancer sunt cunoscuţi ca fiind mai vulnerabili faţă de infecţiile virale de tip gripal. Se estimează că riscul de a fi internat este de 4 ori mai mare, iar riscul de deces este de 10 ori mai mare. Acest risc excesiv pare deosebit de marcat la cei cu limfopenie sau neutropenie, caracteristică frecvent întâlnită la pacienţii trataţi cu chimioterapie sau la cei care au primit mai multe linii de tratament oncologic. [Bitterman și colab., Cochrane Database Syst Rev. 2018].

Pacienţii cu cancer prezintă un risc mult mai mare (de 4 până la 5 ori) de a dezvolta foarte rapid complicaţii respiratorii severe, inclusiv deces, îndeosebi dacă au suferit intervenţii chirurgicale sau au primit chimioterapie în săptămânile precedente. Se poate aprecia că, în prezent, pacienţii oncologici sunt la risc vital atât din cauza afecţiunii de fond cât și din cauza ameninţării infectării cu COVID-19 („dublu pericol”). Pe de altă parte, continuarea terapiei oncologice, în mod special a celei adjuvante și neoadjuvante, trebuie făcută conform programărilor, dacă starea clinico-biologică a pacienţilor permite acest lucru. Orice întârziere în administrarea terapiei duce la scăderea şanselor de supravieţuire a pacienţilor, de aceea trebuie găsit un compromis rezonabil între riscul de infecţie cu SARS-CoV-2 şi continuarea administrării terapiei oncologice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.