Având în vedere contextul regional respectiv declararea mai multor focare de gripa aviară înalt patogenă subtipul H5, la păsări domestice în regiunile Hașcovo, Garvanovo, Malevo și Plovidiv din Republica Bulgaria și faptul că România se află pe una din principalele căi de migrație ale păsărilor sălbatice (migrația păsărilor sălbatice reprezintă principalul rezervor și vector la nivel global al acestei boli), Direcția Sanitar Veterinară Buzău a instituit măsuri specifice în acest sens respectiv întarirea normelor de biosecuritate în ferme avicole, organizarea de controale oficiale privind circulația animalelor vii pe drumuri publice, precum și monitorizarea respectării interdicțiilor de comercializare a păsărilor în tîrgurile autorizate/neautorizate sanitar veterinar.

Au fost anunţati toți medicii veterinari oficiali, medicii veterinari de liberă practică, care în perioada următoare vor acorda atenție sporită cazurilor de îmbolnavire sau mortalitate la păsări pe teritoriul județului Buzău. Totodată au fost luate măsuri privind împiedicarea apariției și a reducerii riscurilor de diseminare ale gripei aviare și pseudopestei aviare la păsările domestice.

Supravegherea activă a stării de sănătate a păsărilor domestice și sălbatice, activitate în care sunt rugate să se implice pe lângă DSVSA Buzău și alte instituții, precum primăriile, școlile, precum și toți deținătorii de efective de păsări domestice. Se va evita pe cât posibil contactul păsărilor domestice cu păsările sălbatice. În acest sens se recomandă: creșterea păsărilor în adăposturi închise și acoperite, interzicerea scoaterii păsărilor din exploatații la luciul de apă; de asemenea hrănirea și adăparea acestora trebuie să se facă în zone special amenajate la care să nu aibă acces păsările sălbatice.

Este interzisă adăparea păsărilor de curte cu apă de suprafață, provenită din lacuri, iazuri sau bălți. Se interzice eliminarea și împrăștierea pe sol a așternutului (gunoi de grajd) rezultat din exploatațiile de păsări. Se impune respectarea cu strictețe a măsurilor de biosecuritate în toate exploatațiile de păsări, controlul introducerii de păsări, circulația personalului și a furajelor. Se recomandă ca de îngrijirea și alimentația păsărilor din curte să se ocupe o singură persoană, care să respecte indicațiile de mai sus. Se interzice organizarea târgurilor, expozițiilor, piețelor sau a altor aglomerări de păsări.

Orice caz de îmbolnăvire sau suspiciune de îmbolnăvire, respectiv toate cazurile de deces/moarte la păsările domestice și sălbatice, de care au cunoștință toți proprietarii de păsări se va anunța de urgență a medicului veterinar oficial local sau chiar direct DSVSA Buzău (tel. 0238725001, E-mail: office-buzau@ansvsa.ro). În cazul constatării de către proprietarii de păsări de mortalități este important a nu se atinge cu mâna neprotejată de mănuși cadavrele de păsări sau păsări bolnave. Direcția Sanitar Veterinară Buzău recomandă vaccinarea pentru pseudopestă aviară a tuturor păsărilor nevaccinate până la această dată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.