Opt unități administrativ teritoriale din județul Buzău trebuie să aștepte de la Ministerul Finanțelor răspunsul privind solicitările de contractare de împrumuturi din Trezorerie din vărsăminte din privatizare. Printre acestea se numără și Primăria Buzău ale cărei documentații sunt în curs de soluționare la ministerul de resort, potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții Direcției Generale a Finanțelor Publice Buzău.  Întârzierea răspunsului a făcut ca primarul municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală, să reacționeze prompt, atrăgând atenția că Primăriei Buzău riscă să-i fie blocate toate conturile în aprilie, în condițiile în care până la sfârșitul lunii martie, nu se primise niciun răspuns referitor la împrumutul de 15,9 milioane lei solicitat, în urmă cu o lună, Trezoreriei, pentru plata arieratelor. Municipalitatea nu făcuse nici vreo stategie pentru  stingerea a 85% din restanțele mai vechi de 90 de zile. Primarul Constantin Boșcodeală a spus joi că, în cazul în care împrumutul nu va fi aprobat, Guvernul ar trebui să găsească o soluție pentru a se stinge aceste arierate pentru că bugetul local nu permite acoperirea lor. „În situația în care împrumutul nu va fi aprobat, Guvernul va trebui să se gândească serios cum vor putea fi acoperite aceste arierate”, a spus Boșcodeală. El a mai declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că în cazul în care arieratele se vor plăti lunar, trebuie ținut cont că încasările la bugetul muni­cipalității nu se realizează constant în fiecare lună. Vârful veniturilor este la sfârșitul lunii martie și apoi în septembrie, pentru că încasările scad pe timpul verii, cât timp buzoienii sunt în concediu. La momentul depunerii cererii de împrumut, municipalitatea avea cele mai mari datorii la subvenția pentru  energia termică, peste 45 ­mi­liarde lei vechi, la salubritate, peste 42 de miliarde lei, precum și la utilitățile unităților școlare și la subvenția pentru transportul în comun.

 

Potrivit reprezentanților DGFP Buzău, pe 6 aprilie, primăriile au primit termen de depunere a situațiilor privind achitarea arieratelor. Asta înseamnă că până la sfârșitul săptămânii responsabilii ministeriali trebuie să transmită rezultatul analizei dosarelor de împrumut ori strategia în cazul în care banii solicitați ca împrumut din Trezorerie sunt peste suma stabilită de Guvern.

 

Până la sfârșitul lunii martie au fost depuse la Direcția Generală a Finanțelor Publice a județului Buzău un număr de 11 solicitări, în sumă totală de 17.142.211 lei, din care au fost aprobate doar trei împrumuturi, în sumă de 3.011.640 lei. Este vorba despre primăriile Rm. Sărat – 941.724 lei, Nehoiu – 1.758.120 lei și Smeeni – 311.796 lei.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.