“Căminul Ororilor” de la Aldeni trage obloanele până la sfârşitul lunii. Dezvăluirile despre ororile din căminul pentru persoane bolnave psihic de la Aldeni au determinat primăriile de sector din Bucureşti, care aveau asistaţi în aşezământul social, să-şi retragă bolnavii. Ieri, 25 de pacienţi de la sectorul 3 au fost îmbarcaţi într-un autocar şi transferaţi la un cămin privat din Bragadiru, judeţul Ilfov. Pentru restul de 11 asistaţi, familiile aparţinătoare nu au fost de acord cu transferul lor în alt cămin. Însă, până la sfârşitul lunii august, căminul va fi eliberat complet şi se va închide pentru modernizare, spune conducerea Fundaţiei care patronează aşezământul social.
Chir dacă nu au vorbit concret despre ceea ce i-a nemulţumit la căminul de la Aldeni, Ion Ghiţulescu, reprezentanţul DGASPC Sector 3 Bucureşti venit joi să transfere beneficiarii a spus că ”motivul pentru care îi luăm este profesionalismul celor de aici. Am descoperit că în mare parte din standarde nu sunt îndeplinite.
Bolnavii au fost îmbarcaţi într-un autocar închiriat şi au fost transportaţi spre un cămin unde, probabil, vor aldeni bunavea în cele din urmă parte de îngrijire. Numai pentru un singur pacient, primăria sectorului 3 plătea lunar căminului din Aldeni 2.200 de lei. La Bragadiru, pentru serviciile prestate pentru un bolnav, se va plăti 1.800 de lei.
Căminul de la Aldeni a intrat în vizorul oamenilor legii după ce un ONG, Centrul pentru Resurse Juridice, a publicat în primăvară un raport despre nenorocirile care se petrec în instituţia buzoiană. Erau semnalate printre altele abuzuri asupra bolnavilor, bătăi, relaţii sexuale între asistaţi. În plus, bolnavii, spun cei de la CRJ, erau sedaţi de 3 – 4 ori pe zi în mod abuziv ori erau puşi la muncă în folosul preşedintelui fundaţiei.
Cazul a intrat şi în atenţia Parchetulului de pe lângă Tribunalul Buzău care încă nu a dat o rezoluţie.
Singura instituţie care a luat atitudine a fost Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii şi Intervenţii Sociale. După trei luni de tergiversări, timp în care s-a încercat probabil muşamalizarea cazului, reprezentanţii instituţiei au anunţat ieri că Ministerul Muncii ar putea ridica autorizaţia de funcţionare a căminului de la Aldeni.
”Faţă de acest aspect, al managementului defectuos, al persoanelor cu funcţii de conducere din cadrul fundaţiei şi datorită faptului că măsurile dispuse de inspectorii sociali nu au fost îndeplinite nici după trei luni de la emiterea lor, precizăm că este posibil ca Ministerul Muncii să dispună retragerea acreditării de furnizor de servicii sociale fundaţiei Al. Ioan Cuza, azilul Aldeni”, a precizat Dana Bănică, purtător de cuvânt AJPIS Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.