Ministra Sănătății, Sorina Pintea a declarat după ce a ajuns la Spitalul de Psihiatrie Săpoca să coordoneze ancheta interă, că ministerul a crescut numărul posturilor din spital cu 45 în ultimii 30 de ani. Ministra crede că tragedia în care au murit 4 persoane putea fi evitată.
Sorina Pintea a venit la Spitalul de la Săpoca împreună cu membrii Corpului de Control de la Ministerul Sănătății pentru a „finaliza” cercetările care țin de instituția pe care o reprezintă. Înainte să înceapă verificările ministra a spus că tragedia putea fi evitată.

În cercetările care urmează vor fi luate la mână și fișele de post ale personalului medical, după cum a explicat Pintea: „sunt lucruri încă de neexplicat, vom vedea exact ce s-a întâmplat, vom verifica fiecare aspect în parte, inclusiv fişa postului personalului medical”. Ministra a adăugat că nu a fost luată în discuție ideea suplimentării posturilor: „în statutul de funcţii al acestui spital, în 2016 existau 828 de posturi, în acest moment există 873 de posturi, deci au fost aprobate şi finanţate încă 45 de posturi”.

Sorina Pintea nu înțelege „de ce nu s-au ocupat” aceste locuri libere și nici nu știe deocamdată „dacă au fost sau nu scoase la concurs”

În ceea ce privește solicitările sindicatului sanitar din Spitalul Săpoca referitoare la sporurilor salariale, ministra consideră că „legiuitorul a stabilit nişte sporuri între 55% şi 75% pentru că recunoaşte pericolul acestei munci, dar conducerea spitalului putea, din venituri proprii, să urce la maximum”.

Un pacient de 38 de ani internat la Spitalul de Neuropsihiatrie din Săpoca, judeţul Buzău, a omorât, în noaptea de sâmbătă spre duminică, patru oameni şi a rănit alţi nouă cu un stativ de perfuzie.

Directorarea Spitalului de Psihiatrie Săpoca, Viorica Mihalaşcu, a declarat că atacul s-a produs în urma unui episod psihotic acut suferit de bărbatul agresiv, acesta atacându-i mai întâi pe colegii de salon şi apoi pe pacientele aflate într-un salon alăturat.

Sevrajul alcoolic, denumit și sevraj etilic sau sevraj etanolic, se manifestă la persoane care suferă de alcoolism și încetează ori reduc consumul de alcool, după 10-15 ani de excese. În 3-6 ore de la oprirea consumului, apar tremurături ale mâinilor, limbii și ochilor, greață și vomă, slăbiciune, tahicardie, transpirație abundentă, tensiune crescută, stări de anxietate, irascibilitate sau deprimare, hipotensiune ortostatică. Spre deosebire de sevrajul la droguri (heroină, cocaină), sevrajul la alcool pune viața în pericol. Fără tratament, 20% din pacienți evoluează spre deces.

1 COMENTARIU

 1. Aceasta tragedie s-a produs pe fondul unor serioase modificari ale comportamentului uman generate de esecurile in lant ale politicilor sociale ale statului.
  Cati „alcoolisti” tratati si netratati exista in tara asta?
  Cum ajung oameni tineri, buni de munca, sa devina victimele alcoolului, tutunului, drogurilor, etnobotanicelor??
  Cine controleaza magazinele satesti sub aspectul legalitatii functionarii lor, cine le-a avizat sa se transforme in adevarate spelunci, unde consumul bauturilor alcoolice este moda nationala?
  Stiu autoritatile locale, judetene, centrala despre acest fenomen? Cum il controleaza? Cate astfel de magazine apartin unor alesi locali?
  Exista politici serioase la nivel guvernamental, in programele partidelor noastre neaose, privind dezvoltarea de investitii, infiintarea de locuri de munca, si astfel oamenilor acestia captivi sa li se poata oferi o sansa de a munci si a avea familii echilibrate, astfel incat sa nu ajunga „boschetari”?
  Sigur sunt greseli la nivelul spitalului, dar sa sari imediat pe personalul angajat al unitatii sanitare fara sa vezi adevaratele cauze!!
  Stiu ca spitalul astepta de mai multe luni de zile rectificarea bugertara pentru a putea angaja personal si formarea noilor angajati astfel incat poata respecta fisele posturilor.
  Cum se aplica legea sanatatii mintale?
  Tot ce spun eu aici vizeaza masurile structurale, de fond, care treneaza de ani de zile.
  Fenomenul „Caracal” are la baza cam aceleasi cauze.
  Cine este de vina? Un manager, echipa sa, personalul medical, medicul, asistenta, infirmiera, paznicul?
  Cum s-a procedat aici? simplu, s-a pornit imediat de la „acarul Paun”, fara sa se vada adevaratele cauze.
  Astazi, 19.08.2019, ora 08,44.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.