În acest week-end s-a vorbit pentru prima dată într-un cadru oficial despre o misiune secretă a aviației române, cea cu numele de cod Sirius. La Școala de Aviație de la Boboc Statul Major al Forțelor Aeriene a organizat prima aniversare a misiunii strict secrete din 81-82.

Într-o vreme când Ceaușescu se bătea cu pumnul în piept că este apărătorul păcii mondiale, dictatorul a trimis peste 150 de oameni, militari, în mijlocul unui război civil , cel din Angola. De pe urma misiunii strict secrete Sirius, România a câștigat la acea vreme peste 30 de milioane de dolari, bani care au achitat o parte din datoria externă a țării noastre.

Majoritatea celor care au fost între 1981-1982 în Angola au decedat ori au ajuns suferinzi la pat. Astăzi după 30 de ani de la încheierea misiunii din continentul african s-a strigat pentru prima dată apelul, iar la el mulți nu au răspuns.

Misiunea Sirius  a fost prima participare a armatei române după cel de-al doilea război mondial la o misiune internațională și a funcționat sub umbrela unei firme civile Romconsult care era specializată în consultanță. Guvernul angolez din anii 75 a organizat o licitație internațională pentru înființarea școlii militare de aviație angoleze.Oferta României a fost cea mai generoasă: perioadă mai scurtă de instrucție și aparate de zbor puse la dispoziție de statul roman.

După ce au fost cu atenție selectați cei ce urmau să plece s-a numit și comandantul, fostul șef al școlii de aviație Boboc.Ajuns la 85 de ani generalul își amintește că pretutindeni era înconjurat de securiști.

General Aurel Niculescu ,comandantul Misiunii Sirius ” eram peste tot urmăriți de securiști și de ai noștri și de cei din Africa de Sud de la Pretoria, ei raportau ce se întâmplă cu lux de amănunte

Zvâliți în mijlocul unui conflict intern defapt un război civil, aviatorii români antrenați la școala de aviație Boboc au trecut prin moment dificile

General locotenent  Ioan Aurel Stanciu, fost șef al SMFA , a plecat în misiune când avea 27 de ani. Era printre cei mai tineri. ” Era război civil, noi trebuia însă să ne facem datoria, ne-am înfrânt teama inerentă și am desfășurat programele de instrucție„.

Contractul cu Angola a adus României bani mulți , contractele individuale însemnau lefuri mari dar în realitate aviatorii câștigau doar 20% din banii meritați.

Generalul Aurel Niculescu, comandantul Misiunii Sirius ne-a povestit că el știa toate lefurile subordonaților pentru că el semna statele de plată. ” Spre exemplu eu aveam leafă 8 mii de dolari dar în final luam doar 400, restul mergeau la statul român

Angolezii au cumpărat de la noi atunci: 12 avioane monomotor IAR 823, 6 avioane bimotor BN 2 Islander, 6 elicoptere IAR 316 B Alouette 3. Pentru misiunea din Angola au fost concepute uniforme special de culoarea nisipului, cu însemne de grade inventate puse  pe piept.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.