Consiliul Judeţean a fost convocat, pentru mâine dimineaţă, prin dispoziţie a preşedintelui Victor Mocanu, în şedinţă extraordinară, având ca unic punct pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind „Organizarea referendumului la nivel judeţean, în vederea consultării cetăţenilor judeţului Buzău privind desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale – judeţul Buzău”. Referendumul ar urma, conform iniţiatorului, să aibă loc în data de 17 iulie, la fel ca şi în toate celelalte judeţe în care reprezentanţii Uniunii Social-Liberale deţin majoritatea în consiliile judeţene.

Conform unui proiect de lege promovat de Guvern, Buzăul ar putea fi inclus în judeţul Moldova de Sud-Est, alături de Vrancea, Galaţi, Brăila, Tulcea şi Constanţa. În replică, Uniunea Social-Liberală a hotărât să organizeze referendumuri în judeţele în care deţine controlul Consiliilor Judeţene. „Vrem să oferim posibilitatea buzoienilor să-şi exprime părerea privind reorganizarea administrativ-teritorială. Pe urmă, intenţionăm să prezentăm rezultatele Preşedinţiei, Guvernului şi Parlamentului”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Victor Mocanu.

De cealaltă parte, prefectul Paul Beganu, susţine că va ataca hotărârea în Justiţie, în cazul în care proiectul de hotărâre va fi aprobat în şedinţa Consiliului Judeţean de mâine. Punctul de vedere al Instituţiei Prefectului este acela că organizarea, de către Consiliul Judeţean, a unei asemenea consultări populare se situează în afara cadrului legal. „Legea prevede că se organizează referendum la nivel local când este vorba despre modificarea graniţelor unei comune, a unui municipiu sau judeţ, ori aici discutăm despre o reorganizarea la nivel naţional. Voi ataca hotărârea în instanţă”, a spus prefectul Paul Beganu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.