Cetăţean de onoare al municipiului Buzău, a dus numele judeţului în care s-a născut şi a crescut peste tot în lume, iar acum, la 84 de ani este instructor de ţesut la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din cadrul Centrului Judeţean de Cultură şi Artă. Într-un cuvânt, vorbim despre Adela Petre, doamna portului tradiţional buzoian.

Am găsit-o astăzi, la împlinirea a 84 de ani, la fel de plină de viaţă cum o ştim. Adrian Petre, directorul Centrului Judeţean de Cultură şi Artă şi Cristi Romanescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Buzău au fost cei care au felicitat-o.

“Doamna Adela Petre este a noastră a buzoienilor şi a noastră, a Centrului Judeţean de Cultură şi Artă pentru că este instructor de ţesut la Şcoala de Arte şi Meserii. Sperăm să o avem mulţi ani de acum înainte printre noi pentru că are ce să ne transmită şi are multe să ne înveţe. Îi urăm La Mulţi Ani şi multă sănătate”, a declarat Adrian Petre, Centrului Judeţean de Cultură şi Artă.

Emoţionat a fost şi Cristi Romanescu la reîntâlnirea cu Adela Petre şi asta deoarece vicepreşedintele Consiliului Judeţean a crescut sub ochii doamnei tradiţiilor româneşti.

“Toţi buzoienii o cunosc pe Adela Petre şi activitatea pe care a desfăşurat-o de-a lungul vieţii. Putem spune că este un simbol al ţinutului Buzăului şi reuşeştre să ţină aprinsă acestă flacără a spiritului buzoian. Îi urăm viaţă lungă şi multă fericire”, spune Cristi Romanescu.

Chiar şi la ceas aniversar, Adela Petre tot cei oamenii din jurul său se gândeşte. “Îmi doresc să îmi trăiască băiatul, să îmi trăiască nepoţii şi strănepoţii. Doresc, de asemenea, tuturor românilor să le fie bine”, a mărturisit Adela Petre.

Adela Petre este primul creator care a ţesut din păr de capră de la covoare tradiţionale până la lucrări dintre cele mai moderne. A studiat timp de opt ani arta ţesutului de covoare şi pânză, iar premiile obţinute începând cu anul 1967 aveau să certifice măiestria şi originalitatea creaţiilor sale. Astfel, în 1967 a fost recompensată cu Marele Premiu al Uniunilor Artiştilor Plastici iar în 1969 cu Premiul I la Festivalul Internaţional Bucureşti. Au urmat apoi şi Premiul Ethos şi Medalia Serviciului Credincios clasa a III-a. Acum ţine în casă sute de diplome şi premii care îi amintesc de locurile pe unde a trecut. Peste ani şi-a expus lucrările în expoziţii din Franţa, Olanda sau Grecia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here