iris toni seicarescu remus suciuIris va lansa, luni, melodia „E magic”, aceasta fiind prima piesă pe care formaţia o lansează în noua formulă, cu Toni Şeicărescu solist, a declarat, pentru MEDIAFAX, Nelu Dumitrescu, liderul trupei.

„Săptămâna aceasta filmăm şi videoclipul piesei «E magic», iar de luni melodia va putea fi ascultată la Europa FM”, a spus Nelu Dumitrescu.

El a precizat că trupa Iris va lansa un nou album în 2013, prilej cu care va susţine şi un concert mare în Bucureşti.

Concertul de relansare a trupei Iris în noua formulă, programat pe 4 decembrie, de la ora 19.30, la Sala Palatului din Bucureşti, a fost amânat din cauză că Toni Şeicărescu a suferit, pe 2 noiembrie, o operaţie la nas.

„Am făcut o operaţie mai complexă în nas. Am făcut o complicaţie din cauza unor răceli repetate şi a trebuit să mă operez, pentru că nu mai puteam respira. Sunt în curs de vindecare. Am o perioadă de recuperare de două-trei săptămâni”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Toni Şeicărescu.

Deşi au fost nevoiţi să îşi amâne concertul de relansare, membrii trupei Iris – în formula Valter Popa (chitară), Ion „Nelu” Dumitrescu (baterie), Doru „Boro” Borobeică (bas), Toni Şeicărescu (voce) şi Relu Marin (clape) – se vor afla în faţa publicului bucureştean până la finalul acestui an. „Probabil vom cânta anul acesta de Revelion, în Bucureşti”, a explicat Nelu Dumitrescu.

Pe 3 septembrie, Cristi Minculescu a fost înlocuit în rolul de solist al trupei Iris de Toni Şeicărescu, potrivit unui anunţ postat pe site-ul oficial al formaţiei. Toni Şeicărescu este cunoscut pentru colaborarea sa cu formaţia Direcţia 5.

Decizia lui Cristi Minculescu de a părăsi trupa Iris i-a uimit pe membrii formaţiei, după cum a declarat, pe 28 august, pentru MEDIAFAX, Nelu Dumitrescu. „Am rămas toţi surprinşi. Îl cunosc pe Cristi (Minculescu, n.r.) de ani de zile. Ne-a chemat într-o zi şi ne-a spus că nu mai vrea să cânte”, a declarat atunci Nelu Dumitrescu. „A spus că în ţara asta nu se poate cânta aşa, că el are nevoie de bani mulţi şi că nu e mulţumit de ce câştigă”, a mai spus bateristul.

Nelu Dumitrescu a declarat că alegerea de a-l înlocui pe Cristi Minculescu cu Toni Şeicărescu a fost luată în urma votului unanim al membrilor rămaşi în trupă. „Toţi s-au gândit la el, pentru că este un fan Iris”, a spus Dumitrescu. „Iris nu este nici formaţia mea, nici a lui Cristi Minculescu, este a poporului acestuia”, a adăugat Nelu Dumitrescu.

Totodată, Nelu Dumitrescu a subliniat faptul că este pentru a treia oară când Cristi Minculescu părăseşte trupa Iris. În 1982, Cristi Minculescu a plecat din Iris ca să cânte cu o altă formaţie, Voltaj, dar s-a întors. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în 1990, când Minculescu a plecat în Elveţia, dar a revenit în Iris.

Ultimul concert al trupei Iris cu Cristi Minculescu a avut loc pe 2 septembrie, în curtea Castelului Banffy din comuna clujeană Bonţida.

Pe de altă parte, Cristi Minculescu declarat, pe 18 octombrie, la emisiunea „CanCan TV”, că a părăsit Iris pentru că nu a mai găsit un numitor comun în ceea ce priveşte activitatea viitoare a trupei, dar şi pentru că efortul pe care trebuia să îl facă era mult prea mare raportat la partea financiară.

El a precizat că a fost nemulţumit că nu era protejat din punct de vedere financiar în urma perioadei în care a avut probleme de sănătate. În 2009, Cristi Minculescu a aflat că suferă de o boală ereditară – polichistică hepato-renală -, fapt pentru care a avut nevoie de un transplant de ficat. Atunci, soţia lui i-a donat o bucată din ficatul ei.

În 12 noiembrie, Fundaţia Phoenix a anunţat, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că Cristi Minculescu şi noua lui trupă, Lotus, vor susţine, în luna decembrie, un mini-turneu în Sibiu, Bucureşti, Braşov şi Constanţa, pregătind totodată un show de lansare a noii formaţii, pentru noaptea de Revelion.

Iris a sărbătorit 35 de ani de carieră la sfârşitul lunii iunie, printr-un concert care a avut loc în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, la care a fost invitată şi Felicia Filip. Noul album – „Iris – O lume doar a lor – 35 de ani” – a fost lansat cu ocazia show-ului aniversar.

Una dintre cele mai longevive şi iubite formaţii româneşti, trupa Iris a făcut istorie în rockul autohton timp de trei decenii şi jumătate.

Decoraţi cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler în octombrie 2007, membrii trupei Iris au evoluat, de-a lungul carierei lor muzicale, în faţa a peste 9 milioane de oameni, în peste 5.000 de concerte. În 2007, ei au sărbătorit 30 de ani de existenţă pe Aeroportul Băneasa, unde au cântat în faţa a peste 15.000 de fani, un record autohton greu de egalat.

Un an mai târziu, în 2008, veteranii muzicii rock au primit discul de aur pentru vânzările albumului „Cei ce vor fi” şi discul de platină pentru albumul „Maxima”, fiind premiaţi şi în faţa publicului a doua zi, la concertul Iris Aeterna susţinut la Teatrul Naţional Bucureşti. Tot în 2008, Romanian Music Awards a consemnat alte două premii câştigate de Iris: Best Live şi Best Rock – „Cei ce vor fi”.

După transplantul de ficat suferit de Cristi Minculescu în 2009, pe 6 iunie al aceluiaşi an, Iris şi-a făcut prima apariţie la Romanian Music Awards, pentru a fi recompensată cu Most Wanted Award. Acesta a fost un preambul pentru concertul de revenire susţinut pe 8 octombrie 2009, la Sala Polivalentă în Capitală, în faţa a peste 7.000 de persoane. Cu ocazia acestui spectacol a fost lansată şi „Integrala Iris”, un box set cuprinzând întreaga discografie a trupei. Anul 2010 a însemnat lansarea albumului Iris „12 Porţi”, marcată printr-un concert la Sala Palatului din Bucureşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here