O scurtă incursiune prin blocurile din municipiul Buzău de pe bulevardele Unirii și Nicolae Bălcescu au scos la iveală motivele care au dus la un trend ascendent al furturilor din locuințe. Sub un simplu pretext că sunt instalatori sau angajați ai unei firme de gaze, apă sau telefonie, hoții reușesc, fără prea mult efort, să-i ducă de nas pe proprietarii imobilelor pe care le au în vizor.

Cum amabilitatea unora dintre buzoieni este fără limită, odată intrați în casă, hoților nu le este deloc greu să fure ce le pica la îndemână. Credulitatea oamenilor este principalul motiv care îi determină pe hoți să renunțe la vechea practică de spargere a yalelor. Polițiștii avertizează că hoții nu își iau concediu, ci profită din plin de faptul că locuințele sunt părăsite pe timpul vacanțelor.

Oamenii legii atrag atenția buzoienilor să-și ia unele măsuri pentru a nu se trezi cu casa goală la întoarcerea din concedii.  Astfel, la intrarea în imobil, trebuie montat un interfon la intrarea în scară. De asemenea proprietarii trebuie să se asigure că își închis bine uşa, atunci când intră sau ies din imobil. Totodată, dispozitivul de amortizare montat pe uşa de la intrare trebuie să permită o închidere completă a acesteia, uşile de la terase sau de la alte zone de acces trebuie sa fie dotate cu încuietori corespunzătoare. Buzoienii sunt sfătuiți să nu permită accesul persoanelor necunoscute care sună la interfon, folosind diferite pretexte sau al acelora care încearcă să intre odată cu ei în bloc.

Polițiștii îi sfătuiesc pe cetățeni să țină uşa de acces în locuinţă încuiată permanent, chiar şi atunci când sunt acasă. Uşa trebuie să fie confecţionată dintr-un material rezistent la solicitări mecanice iar balamalele să aibă o bună fixare în toc şi în uşă. Proprietarii trebuie să monteze pe toc, în zona sistemelor de închidere sau asigurare, o armătură metalică.

Pentru cei care locuiesc la parter, la primul etaj sau ultimul nivel, trebuie să-și asigure ferestrele prin montarea unor gratii metalice sau un sistem antiefracţie. De asemenea, persoanele care părăsesc locuința chiar şi pentru scurt timp, trebuie sa închidă toate ferestrele, inclusiv uşa de la balcon.

Polițiștii îi sfătuiesc pe buzoieni să nu permită accesul în locuinţă celor care vin să le prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie. Dacă cineva sună la uşă sub pretextul că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz), proprietarii să nu-i lase să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului. Totodată, buzoienii sunt sfătuiți să nu ofere informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţin sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă.

Proprietarii să evite depozitarea la vedere, pe balcon, în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-au achiziţionat. În același context, nu trebuie să comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Buzoienii să nu posteze pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţin în casă bunuri de valoare, bijuterii în cantităţi mari, bani, acţiuni sau alte valori. Acestea din urmă trebuie păstrate în depozite bancare.

Proprietarii care părăsesc locuinţa pe timpul nopţii, să lase o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.