Inspectoratul Teritorial de Muncă a demarat o campanie ce a vizat respectarea prevederilor legale în ceea ce privește instruirea și informarea angajaților din domeniul construcțiilor. Scopurile principale urmărite în cadrul campaniei au fost creșterea gradului de conștientizare a angajaților din construcții cu privire la necesitatea respectării cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă, precum și promovarea bunelor practici în acest domeniu.

Inspectorii de muncă buzoieni au verificat și în ce măsură angajatorii din domeniul construcțiilor respectă prevederile legale privind securitatea și sănătatea angajaților, astfel încât riscurile de accidente sau de boli profesionale la care aceștia sunt expuși să fie cât mai reduse.

În perioada aprilie – noiembrie, inspectorii ITM Buzău au controlat 46 de angajatori, care au avut un număr total de 695 de lucrători. Pe parcursul acestor controale au fost depistate 22 de deficiențe privind legislația în domeniu, în toate cazurile fiind dispuse măsuri cu termene precise de remediere. Au fost aplicate și 21 de sancțiuni contravenționale, dintre care 3 amenzi în valoare totală de 13.000 de lei și 18 avertismente. Totodată a fost descoperit un caz de exploatare a tinerilor sub 18 ani și au fost sesizate organele de urmărire penală.

Între deficiențele pentru care inspectorii de muncă au aplicat sancțiuni, cele mai frecvente au constat în neasigurarea și neîmpământarea tablourilor electrice, neutilizarea echipamentului de protecție de către angajați, semnalizări incomplete de securitate și nedepunerea la ITM a unor documente necesare. În cazul unora dintre agenți economici controlați s-a depistat că nu fusese efectuat controlul medical al lucrătorilor la angajare, iar pe unele dintre șantiere, inspectorii ITM au constatat lipsa unor dotări necesare unei igiene minime, cum ar fi toalete și chiuvete cu apă curentă. În cazul unora din șantierele controlate, inspectorii de muncă au constatat că nu existau puncte de acordare a primului ajutor și dotările obligatorii pentru orice șantier, din acest punct de vedere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.