radare rovinietaDe luni au fost puse in functiune, pe reteaua de drumuri nationale si autostrazi din Romania, 18 noi camere de monitorizare video ce vor detecta autovehiculele care circula fara rovinieta, anunta Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania pe site-ul propriu. Potrivit institutiei, pana acum, in reteaua rutiera nationala se aflau in functiune 24 de puncte de control, dintre care 10 fixe si 14 mobile.

Prin adaugarea celor 18  camere de monitorizare video se va spori cu 75% gradul de control al autovehiculelor din trafic, informeaza CNADNR in documentul de presa. Camerele au fost amplasate strategic, in puncte care nu pot fi ocolite de soferi, iar pe timpul noptii sistemele de supraveghere vor detecta placutele masinilor si in infrarosu.

Mai mult, in perioada urmatoare, pana in toamna anului 2014, vor mai fi instalate inca 45 de camere, ceea ce inseamna cresterea si intarirea sistemului de supraveghere cu aproape 100%.

„In urma amplasarii celor 24 de camere, in anul 2010, s-a simtit o crestere sensibila a veniturilor din taxa de rovinieta. Instalarea de noi camere va duce la o crestere considerabila a veniturilor rezultate din aceasta taxa”, sustine institutia citata.

Dispozitivele de control fac parte dintr-un sistem informatic compact al CNADNR. Pe soselele din Romania sunt amplasate posturi de control dotate cu camere de luat vederi, care recunosc numerele de inmatriculare ale masinilor de la o distanta de 20 de metri. Numarul de inmatriculare al autoturismului este verificat in baza de date si in cazul in care nu a fost platita rovinieta proprietarul masinii va fi amendat.

Rovinieta, introdusa prin OG nr. 15/2002, este documentul sau inregistrarea in format electronic care atesta achitarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania. Actul normativ defineste tariful de utilizare ca fiind o anumita suma a carei plata confera unui vehicul dreptul de a utiliza, pe parcursul unei perioade date, reteaua de drumuri nationale din Romania, concesionata Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

Potrivit OG nr. 15/2002, tarifele de utilizare a drumurilor nationale sunt diferentiate in functie de tipul autovehiculului, dar si de durata de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania.

Soferii pot achizitiona rovinieta chiar si prin sms, facilitatea de plata fiind functionala in prezent doar in retelele Orange si Vodafone.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.