Pe 15 ianuarie au intrat în vigoare modificările legislative la regimul armelor şi muniţiilor. Noile reglementări urmăresc simplificarea procedurilor administrative, reducerea birocraţiei și sporirea protecției integrității corporale a persoanelor.

Legea prezintă mai multe elemente de noutate. De exemplu: stabilirea cantităţii maxime de muniţie pe care titularii dreptului de deţinere, respectiv de port şi folosire a armelor letale o pot deţine;colecţionarii de arme letale sau neletale, cu destinaţia colecţie, pot deţine aceste arme fără muniţia aferentă.

Conform noilor reglementări, au fost implementate atât procedura informării persoanelor fizice cu privire la expirarea valabilităţii permisului de armă, cât și procedura prelungirii valabilităţii permisului de armă, procedura dezactivării armelor și procedura de trimitere la examinarea psihologică şi/sau medicală a deţinătorilor de arme, cu privire la care se constată faptul că există indicii comportamentale temeinice ce reclamă necesitatea examinării de specialitate.

A fost instituită obligaţia unităţilor medicale şi psihologice de a ţine evidenţa şi de a comunica în termen de 5 zile Inspectoratului General al Poliţiei Române rezultatul examinărilor în urma cărora au fost emise recomandări de reexaminare sau avize de inaptitudine.

Persoanele care solicită pentru prima dată autorizaţia în vederea procurării de arme neletale supuse autorizării, le este necesar, în afară de documentele solicitate până la modificarea legii, un document care să ateste faptul că au absolvit un curs de instruire teoretică şi practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate.

La momentul expirării valabilităţii permisului de armă, pentru persoanele susmenţionate, este necesară dovada efectuării a cel puţin unei trageri pe an, într-un poligon autorizat, în vederea aplicării vizei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.