Direcția de Sănătate Publică Buzău reacționează după valul de nemulțumiri din partea mai multor persoane aflate în carantină în centrele de la Buzău, oamenii solicitând să li se facă testele de COVID-19. Oficialii DSP susțin că doar anumite categorii sunt incluse pe lista celor care beneficiază de test de coronavirus.

„Având în vedere că în cursul zilei de 13 aprilie 2020 au apărut în spațiul media informații cu privire la faptul că la nivelul  județului Buzău nu se efectuează testări pentru depistarea COVID – 19 persoanelor aflate în carantină, informăm opinia publică asupra faptului că Direcția de Sănătate Publică Buzău respectă legislația în vigoare și anume metodologia Institutului Național de Sănătate Publică cu privire la algoritmul de testare care se regăseste pe site-ul instituției mai sus menționate și care se actualizeaza periodic.

Conform acestui algoritm, prioritizarea testării în ordine descrescatoare a importanței este urmatoarea:

  1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internationala;
  2. Contacți apropiati simptomatici ai cazurilor confirmate;
  3. Personal medico-sanitar simptomatic;
  4. Cazuri de pneumonie fara altă etiologie, din TOATE categoriile de varstă și din TOATE spitalele;
  5. Cazuri de SARI fara altă etiologie, din TOATE categoriile de varstă și din TOATE spitalele;
  6. Persoane instituționalizate simptomatice
  7. Pacienti inainte de procedura de transplant (asimptomatici) si donatorii de celule stem hematopoietice inainte de donare; pacienti cu transplant de celule stem hematopoietice aflati in tratament imunosupresor, inaintea fiecarei internari din perioada de monitorizare post-transplant.

 CATEGORII DE PERSOANE CARE NU FAC OBIECTUL TESTĂRII:

Categoria de persoane Testare Recomandare Testare ulterioară
Contacți asimptomatici ai cazurilor confirmate, inclusiv personal medico-sanitar NU Auto-izolare la domiciliu 14 zile de la ultimul contact La apariția simptomatologiei, în decurs de 14 zile de la ultimul contact
Persoane asimptomatice cu istoric de călătorie internațională NU Carantina, respectiv autoizolare la domiciliu timp de 14 zile de la intrarea în țară La apariția simptomatologiei, în decurs de 14 zile de la intrarea în țară

În situația în care vor interveni modificari în algoritmul de testare, Direcția de Sănătate Publică a județului Buzău va lua toate măsurile pentru a le pune în aplicare.

Vă asigurăm ca în această perioadă dificilă, respectând legislația în vigoare, facem toate eforturile pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus. Totodată, apelăm la sprijinul și intelegerea dumneavoastră pentru a ne putea duce la bun sfârșit misiunea. Vă dorim sănătate, iar sărbatorile care vin să ne aducă înțelepciune și să ne ajute să depașim cu bine această perioadă!” , au scris oficialii DSP Buzău, într-o informare de presă transmisă în această după-amiază.

Între timp, cetățenii aflați în carantină au primit câte un pachet care conține produse de igienă (șampon, periuțe și pastă de dinți, detergent, săpun lichid). Produsele au fost distribuite în teritoriu în cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD). Prin Hotărârea de Guvern nr. 43/2020, pachetele cu produse de igienă vor fi distribuite gradual către persoanele aflate în carantină/ izolare, către centrele de bătrâni și copii sau către persoanele vulnerabile. Distribuirea produselor către cei aflați în carantină s-a realizat de către angajați ai Instituției Prefectului Buzău, alături de pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.