Un ofiter superior de la Buzau a fost trimis in judecata de DNA.

 Locotenent – colonel DRAGOESCU GABI COSTEL din cadrul UM 02470 Buzau, este acuzat de : instigare la infractiunea de fals intelectual, instigare la infractiunea de uz de fals, instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Potrivit unui comunicat de presa emis astazi de DNA , procurorii din sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari au dispus trimiterea in judecata a unui numar de 112 inculpati, din care doi generali, 24 de ofiteri, 15 subofiteri si maistri militari si 71 de caporali candidati la selectii si concursuri organizate in cadrul Ministerului Apararii Nationale, in unitatile din Breaza si Pitesti.

Concluzii rechizitoriu

 In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarele fapte: in perioada 2009-2010, la Centrul Zonal de Selectie si Orientare Breaza au fost organizate, in mod succesiv, mai multe activitati de selectie a unor candidati pentru a deveni militari profesionisti (ofiteri, maistri militari, subofiteri, soldat sau gradat voluntar) precum si selectii pentru elevi sau studenti in vederea admiterii la o serie de institutii de invatamant militar. Selectia consta in probe eliminatorii psihologice si de aptitudini fizice. In anul 2010, la Scoala Militara de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre „Basarab I” Pitesti, au avut loc, in luna august, doua concursuri pentru ocuparea unor posturi de maistri militari si subofiteri, constand in probe scrise la materiile limba engleza, matematica-fizica, legislatie, pregatire militara generala si psihotehnica. Folosindu-se de puterea functiilor si a gradelor militare pe care le detineau, inculpatii cu functii de conducere au actionat in asa fel incat unii candidati sa promoveze in mod ilegal, dupa ce primisera subiectele la unele probe scrise, in schimbul unor sume de bani. Astfel, promovarea candidatilor dispusi sa apeleze la metode frauduloase s-a facut in detrimentul candidatilor care ar fi trebuit, in mod legal, sa fie declarati admisi la aceste concursuri si selectii.
In cursul anilor 2009 si 2010, inculpatul general de brigada Ion Marian, in calitate de adjunct al sefului Directiei de Management si Resurse Umane din cadrul Ministerului Apararii Nationale, a exercitat in mod repetat presiuni si acte de influentare asupra inculpatului colonel Richea Constantin, comandantul Centrului Zonal Breaza (presedinte al comisiei de selectie), pentru a-l determina sa favorizeze anumiti candidati care sustineau probe in vederea selectiei la respectiva unitate.
Modalitatea practica gandita de inculpatul Ion Marian a constat in aceea ca, de fiecare data, il trimitea pe finul sau, inculpatul maistru militar Din Dragos, cu o serie de biletele pe care erau scrise numele candidatilor pentru a le preda comandantului Centrului Zonal Breaza. Acest mod de relationare avea in vedere conspirarea activitatilor frauduloase, in sensul evitarii discutiilor telefonice
In acest mod, in perioada 2009-2010, comandantul Centrului zonal de selectie si orientare Breaza a primit biletele continand numele a 51 de candidati pe care i-a declarat admisi in mod ilegal, deoarece acestia obtinusera rezultate sub baremul legal. Pentru alti 12 candidati la concursul pentru ocuparea unor functii de subofiteri desfasurate in luna august 2010, la Scoala Militara de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre „Basarab I” Pitesti, prin intermediul altei persoane interpuse, inculpatul Ion Marian a exercitat presiuni asupra inculpatului colonel Diaconu Valerica, comandantul Scolii Militare de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre „Basarab I” Pitesti, pentru ca acesta sa le distribuie candidatilor grilele de raspuns, inaintea probelor scrise .
Cu privire la inculpatul Ion Marian, s-a stabilit ca, impreuna cu inculpatul maistru militar Din Dragos, a participat la pretinderea sau/si primirea, de la o parte dintre candidatii favorizati de la unitatile miliare din Breaza si Pitesti, a sumei totale de 52.100 euro.
In anul 2010, inculpat locotenent colonel Craciuneanu Dan Costel, din cadrul Centrului Militar Judetean Ilfov, a exercitat, prin intermediar, acelasi tip de influente asupra comandantului Centrului Zonal Breaza Richea Constantin, in scopul favorizarii unui numar de 10 candidati, de la care a pretins si primit sumele de 8.150 euro si 6.300 lei ca pret al traficarii influentei. Cu privire la Scoala Militara de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre „Basarab I” Pitesti, s-a stabilit ca in luna august 2010, s-au organizat in aceasta unitate doua concursuri pentru ocuparea unor posturi de maistri militari si de subofiteri.
Inainte de sustinerea primului concurs, asupra comandantului unitatii, inculpatul colonel Diaconu Valerica, au inceput sa exercite presiuni si influente si alte cadre militare, pentru a favoriza o serie de candidati. Unele dintre aceste cadre aveau grade si functii superioare, cum ar fi inculpatii gen maior Chirita Mihai, sef al Directiei de Instructie si Doctrine din cadrul Statului Major General al Ministerului Apararii Nationale, colonel Belciug Vasile, fost comandant al Garnizoanei Pitesti, colonel Constantin Ion, colonel Burghelea Ioan, colonel Vreme Vasile, colonel Mitu Nicolae, colonel Baleanu Mihaita, colonel Condruz Stan, colonel Dragoescu Gabi Costel, locotenent colonel Anghelina Gheorghe si altii. Scopul final urmarit era distribuirea grilelor de raspuns inaintea sustinerii probelor scrise pentru candidatii favorizati de cei in cauza.
Astfel, la primul concurs, comandantul unitatii militare din Pitesti Diaconu Valerica a intocmit o lista cu 50 de candidati sustinuti de diferite cadre militare, carora urma sa li se distribuie grilele de raspuns. Presedintele comisiei s-a impotrivit partial, in sensul distribuirii catre candidati a grilei doar pentru una din cele doua probe (limba engleza). Distribuirea efectiva a grilei s-a efectuat in noaptea de dinaintea sustinerii probei, de catre maior Bosutar Ovidiu Georgel, din aceeasi unitate militara, prin metoda mesajelor sms. Din cauza nedistribuirii grilei si la proba a doua (matematica fizica), majoritatea candidatilor favorizati au fost declarati respinsi, fapt ce a atras amenintari asupra conducerii unitatii din partea celor care intervenisera.
Inculpatul general maior Chirita Mihai a sustinut 10 candidati la acest prim concurs, amenintandu-l pe inculpatul Diaconu Valerica pentru nedistribuirea grilei si la proba a doua. Dupa cateva zile, la aceeasi unitate, s-a organizat al doilea concurs, unde, inculpatul Chirita Mihai a sustinut alti 10 candidati, determinandu-l pe comandantul unitatii sa faca demersuri pentru a asigura distribuirea grilei la ambele probe. Alaturi de sus numitul, si alti ofiteri au exercitat presiuni asupra comandantului unitatii, in sprijinul unui numar de 61 de candidati carora li s-au distribuit raspunsurile pentru ambele probe, prin aceeasi metoda si de catre aceeasi persoana. Grilele respective au fost obtinute de la presedintele comisiei de concurs, inculpatul colonel Zamfirache Nicolae. Prin urmare, la unitatea militara din Pitesti, 70 de candidati au fost declarati admisi in mod ilegal, fiind astfel inlaturati alti 70 de candidati care ar fi fost indrituiti la ocuparea locurilor respective. Acestia din urma s-au constituit parti civile sau vatamate in cauza pentru suma totala de 194.080 lei si 52.000 euro.In vederea confiscarii sumei care a facut obiectul infractiunilor de coruptie, in cauza s-a dispus luarea masurii sechestrului asigurator pe bunurile imobile ale mai multor inculpati.In total s-a stabilit ca, in aceasta grupare infractionala, o parte din inculpati au pretins si au primit de la candidati echivalentul a peste 82.000 euro ca pret al traficarii influentei. Printre acestia se afla: gen. brigada Ion Marian, colonel Belciug Vasile, lt. colonel Craciuneanu Dan Costel, maior Onel Crinu Ionut si altii.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul Ministerului Apararii Nationale, desemnati in acest sens de conducerea ministerului. Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.