Legea prin care statul devine partener bisericii in activitatile sociale mai sta un pic la dospit. O cere presedintele Basescu care cere Parlamentului ca actul sa reglementeze transparent, expres si clar finantarea acestor activitati si sa nu lase acest lucru in seama unei Ordonante de Urgenta.

Legea transmisa spre promulgare reglementeaza finantarea din fonduri publice a programelor initiate de culte pentru dezvoltarea si derularea de servicii sociale si actiuni caritabile, precum si pentru formarea si instruirea corpurilor de voluntari care activeaza in domeniul asistentei sociale.

In prezent, prestarea de servicii de asistenta sociala de catre entitati non-guvernamentale, in parteneriat cu autoritatile publice, este reglementata printr-o lege din 1988 privind acordarea unor subventii asociatiilor si fundatiilor romane cu personalitate juridica, care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala.  Potrivit unui articol al acestei legi, nivelul subventiilor acordate nu poate depasi costul mediu lunar de intretinere, pe persoana asistata din unitatile de asistenta sociala de stat, cu profil similar, organizate ca institutii publice.

Conform prevederilor noii legi transmise presedintelui spre promulgare, cultele care desfasoara activitati de asistenta sociala beneficiaza de o subventie de pana la 80% din valoarea proiectului aprobat. Astfel, legea instituie un tratament diferentiat in acordarea de finantare publica intre culte, ca prestatori de servicii sociale, pe de o parte si celelalte organizatii neguvernamentale care presteaza activitati caritabile din domeniul serviciilor sociale, pe de alta parte. Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, in 8 martie, proiectul de lege privind stabilirea parteneriatului dintre stat si biserica in domeniul asistentei sociale, prin care statul ofera sprijin unitatilor de cult pentru a furniza servicii de asistenta sociala. Proiectul a fost adoptat cu majoritate de voturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.