Diminuarea cuantumului pensiei anticipate parţiale va fi calculată în funcţie de anii munciţi în plus faţă de stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, conform unui act normativ publicat în Monitorul Oficial.

În prezent, diminuarea pensiei anticipate parţiale se face cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, fără a fi luaţi în considerare anii ce depăşesc stagiul complet. Legea nr. 142/2016 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a apărut joi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 528 și va intra în vigoare duminică, potrivit evz.ro.
Actul normativ prevede, mai exact, schimbarea modului în care se calculează pensia anticipată parţială. Astfel, cuantumul va fi stabilit din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, printr-o diminuare raportată la stagiul de cotizare realizat, nu o diminuare fixă pentru fiecare lună de anticipare, aşa cum este acum.
Atenţie! Noua lege va produce efecte doar pentru viitor. Prin urmare, de noul mod de calcul se vor putea bucura doar persoanele care se vor pensiona anticipat parţial începând de duminică. Persoanele deja pensionate anticipat parţial până la data de 16 iulie nu vor beneficia de o recalculare.
De asemenea, persoanele care au muncit în grupa I de muncă şi/sau în condiţii speciale mai puţin de doi ani vor putea să beneficieze, totuşi, de o reducere a vârstei de pensionare. Mai precis, fracţiunile de stagiu de cotizare în grupa I şi/sau în condiţii speciale vor putea fi cumulate cu perioadele de stagiu realizate în condiţii deosebite de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.