Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a primit undă verde de la Guvern, dar pentru a se aplica, inițiativa legislativă trebuie dezbătută și aprobată de Parlament. Chiar dacă va ajunge în Monitorul Oficial anul acesta ori anul viitor, noua lege a pensiilor se va aplica abia de la 1 septembrie 2021. În cuprinsul proiectului sunt prevăzute și câteva recalculări ce se vor face când va intra legea în vigoare. „La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință (…), cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 care se recalculează conform art.167 (adică șase luni mai târziu – n.red.)”, scrie în proiectul viitoarei legi.

Dacă după recalculări va rezulta o pensie mai mică decât cea plătită/cuvenită, atunci se va păstra cel mai avantajos cuantum, mai scrie în document. Totuși, oricare cuantum ar fi mai avantajos, pensia recalculată nu va putea fi mai mică decât nivelul pensiei minime. „În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim și nici cel complet”, a precizat Ministerul Muncii într-un comunicat, atunci când a lansat proiectul în dezbatere. Apoi, vor mai avea loc următoarele transformări (tot din septembrie 2021):
pensiile anticipate din prezent vor deveni pensii pentru limită de vârstă și se vor recalcula, prin adăugarea perioadelor asimilate nevalorificate la stabilirea pensiei și a eventualelor stagii de cotizare realizate până la data recalculării;
pensiile anticipate parțiale fără diminuare vor deveni pensii pentru limită de vârstă și se vor recalcula prin adăugarea perioadelor asimilate nevalorificate la stabilirea pensiei și a eventualelor stagii de cotizare realizate până la data recalculării;
pentru drepturile de pensie acordate în perioada 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2015, în cazul persoanelor care care au realizat stagii de cotizare atât în sistemul pensiilor militare de stat, cât și în sistemul public de pensii, se va putea cere recalcularea pensiei prin excluderea perioadelor realizate în sistemul pensiilor militare de stat.
Situațiile generale de recalculare din viitoarea lege
Exceptând situațiile de mai sus, unde vor opera recalculări ca urmare a intrării în vigoare a noii legi și coordonării cu prevederile sale, în proiectul viitoarei legi a pensiilor există, desigur, și situații generale de recalculare, aplicabile de la caz la caz. „La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării și, după caz, prin adăugarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare ori, după caz, în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate și/sau perioadelor asimilate”, scrie în proiectul adoptat de Senat.
Apoi, la data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate va deveni pensie pentru limită de vârstă și se va recalcula prin adăugarea perioadelor de stagiu de cotizare realizat pe durata pensionării de invaliditate. Transformarea se va face din oficiu, cu acordarea pensiei mai avantajoase. Un alt caz de recalculare este și cel în care se modifică numărul de urmași. Dacă se întâmplă acest lucru, proiectul prevede o recalculare obligatorie a pensiei.
Atenție! Proiectul noii legi a pensiilor NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare în septembrie 2021, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.