Polițiștii de la Economic au descins astăzi la Spitalul de Psihiatrie Săpoca. Oamenii legii au informatii ca medicii investigatori au testat medicamente pe pacienți fără ca aceștia să își fi dat acordul.

Vizată în ancheta este medicul Monica Mosescu, fost director medical al Spitalului Săpoca.

Actuala conducere a SpitaluluiSapoca a confirmat că în cadrul spitalului se desfășoară în acest moment 3 studii de testare a medicamentelor, însă toate sunt legale și sunt incluși doar pacienți care au discernământ. La aceste studii participă 4 medici investigatori din cadrul spitalului care sunt plătiți de firmele producătoare de medicamente.

Polițiștii au ridicat mai multe dosare cu documente si continua ancheta.

Aceasta este una dintre cele 31 de unități sanitare din 16 județe în care oamenii legii fac percheziții și ridică înscrisuri și probe de la cabinetele unor medici cercetați pentru fapte de corupție. La Buzău, este vizat de cercetări cabinetul medicului psihiatru Monica Moșescu.

Astăzi, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române şi a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, polițiștii efectuează 26 de percheziţii la cabinetele unor medici cercetaţi pentru luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi fals material în înscrisuri oficiale. Perchezițiile sunt efectuate la mai multe unităţi sanitare din Bucureşti şi din judeţele Arad, Cluj, Constanţa şi Dolj, unde îşi desfăşoară activitatea cei în cauză, precum şi la sediile şi punctele de lucru a cinci societăţi comerciale cu profil medical, care reprezintă interesele sponsorilor. De asemenea, sunt ridicate înscrisuri şi probe de la 31 de unităţi sanitare aflate pe raza judeţelor Argeş, Botoşani, Buzău, Braşov, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Iaşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Sibiu, Timiş şi Vrancea.

Din cercetări a reieșit că mai mulţi angajaţi din sistemul sanitar ar fi derulat studii clinice cu încălcarea prevederilor legale, fapte cu potenţial generator de riscuri în ceea ce priveşte autorizarea intrării pe piaţă a unor medicamente ce afectează negativ starea de sănătate a populaţiei (medicamente folosite în special pentru tratarea unor boli mentale). Astfel, medicii incluşi în derularea de studii clinice ar fi falsificat întreaga documentaţie de evaluare a pacienţilor-subiecţi, fie prin falsificarea consimţământului de participare la studiu acordat de către pacient sau de către aparţinătorii acestuia, fie prin consemnarea în fişele de evaluare sau foile de observaţii a unor aspecte false referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienţilor, tratamentul urmat şi efectele acestuia. Medicii ar fi inclus în studiu persoane care nu sufereau de afecţiunea pentru care era testat medicamentul experimental sau nu ar fi administrat medicamentul pacientului, în realitate. Ulterior, medicii ar fi prezentat către sponsorul comanda studiul, respectiv societăţile percheziţionate, documentele necesare avizării şi aprobării punerii pe piaţă a respectivelor medicamente ce au făcut obiectul studiului clinic.

La activități participă polițiști din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române, din cadrul D.G.P.M.B, precum și cei din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Argeş, Arad, Botoşani, Buzău, Braşov, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Iaşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Sibiu, Timiş şi Vrancea. Verificările financiar – fiscale sunt asigurate de către specialişti din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.