planor
Pilotul planorului dispărut este căutat, marţi, pe mai multe trasee montane din opt judeţe între care și Buzău, unde vor fi 1.200 de pompieri, jandarmi, salvamontişti, poliţişti, militari şi voluntari, iar un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne este pregătit să acţioneze în caz de nevoie.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), acţiunile de căutare a pilotului planorului dispărut în 6 august continuă marţi, pe mai multe trasee montane din judeţele Harghita, Covasna, Argeş, Buzău, Prahova, Braşov, Bacău şi Vrancea, stabilite în şedinţa operativă care a avut loc luni seară, la punctul mobil de comandă din judeţul Braşov, la care au participat reprezentanţii tuturor structurilor implicate în misiunea de căutare.

La operaţiunea de căutare participă 1.200 de pompieri ai inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, jandarmi montani, salvamontişti, poliţişti, militari, pădurari şi voluntar, cu 181 de vehicule, autospeciale de teren şi şenilate.

Un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie al MAI se află la dispoziţia echipelor de la sol, fiind pregătit să acţioneze în caz de nevoie, a precizat sursa citată.

Luni, la operaţiunile de căutare a pilotului Mircea Crăciun au participat peste 1.350 de pompieri, jandarmi, salvamontişti, poliţişti şi voluntari, 218 vehicule şenilate şi autospeciale de teren, şapte elicoptere ale MAI şi Ministerului Apărării Naţionale şi patru avioane ale Aeroclubului României, precum şi două drone, folosite în zone greu accesibile.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, luni, la Predeal, că, începând de marţi, „căutările aeriene” ale pilotului Mircea Crăciun şi planorului pilotat de acesta vor fi făcute doar cu un număr limitat de aeronave, „pe zonele punctuale unde este o cerere” în acest sens.

El a precizat că tot marţi se va „reverifica” zona Postăvarul, de unde în 6 august a decolat planorul pilotat de Mircea Crăciun, pentru că în zonă pădurea este foarte deasă.

Întrebat ce şanse sunt ca pilotul planorului să fie găsit în viaţă, Raed Arafat a răspuns: „Cu fiecare zi care trece, şansa este mai mică. Nu putem să spunem că şansa este zero, dar, normal, cu cât creşte perioada în care nu-l găsim, fiind şi în munţi şi poate şi accidentat, şansa scade până la zero”.

El a mai spus că, dacă planorul nu va fi găsit în urma căutărilor, Jandarmeria Montană şi Salvamont vor avea „o misiune continuă ca pe toate traseele pe care le fac, oricând sunt pe munte, să verifice şi planorul respectiv”.

Raed Arafat a declarat, pentru MEDIAFAX, că în căutarea pilotului Mircea Crăciun sunt verificate şi înregistrări cu camere de supraveghere montate în munţi, pe pârtii, la telecabine, la cabane sau la orice unitate care are astfel de echipamente.

Mircea Crăciun, care a dispărut cu planorul în 6 august, după ce a decolat din Masivul Postăvarul, este considerat cel mai bun pilot de planor de distanţă din România, el pregătindu-se pentru a atinge un record mondial de 1.000 de kilometri în zbor liber.

Planorul cu care a zburat îl închiriase de la o firmă din străinătate şi îl testa pentru prima dată după asamblare, iar Aeroclubul Braşov l-a ajutat să se înalţe pentru a-şi lua zborul din Masivul Postăvarul.

Comandantul Aeroclubului Braşov, Stelian Cojocaru, spunea, în 6 august, că atunci când a fost tractat de pe Aerodromul Ghimbav, pilotul Mircea Crăciun a spus că intenţionează să zboare aproximativ două-trei ore, fiind vorba despre un zbor de „verificare după asamblare”, potrivit unui comunicat de vineri al ROMATSA.

Procurorii Parchetului Curţii de Apel Braşov s-au sesizat din oficiu, pe rolul acestei unităţi constituindu-se din 6 august un dosar penal cu privire la faptul că în aceeaşi zi planorul, care a decolat fără un plan de zbor la ora 12.30, a dispărut, iar pilotul, singura persoană aflată la bord, nu a mai contactat reprezentanţii Aeroclublului Ghimbav sau familia şi nu a mai revenit la bază.

ROMATSA anunţa că Mircea Crăciun a folosit ultima dată telefonul mobil joi, la ora 13.06, în timp ce traversa staţiunea Predeal.

De asemenea, sursa citată menţiona că, potrivit reglementărilor în vigoare, pentru zborul în această clasă de spaţiu aerian nu este obligatorie depunerea unui plan de zbor, iar pilotul poate obţine informaţii la cerere.

„Acesta nu a intrat în legătură radio cu ACC Bucureşti sau cu compartimentul de informare a zborurilor pentru a solicita informaţii. Pe ecranele radar nu au existat niciun fel de informaţii primite de la transponderul planorului. Potrivit relatărilor comandantului Aeroclubului Braşov, acesta a fost în legătură radio numai cu conducătorul de zbor de la Aerodromul Ghimbav. Prima informaţie referitoare la eveiment a fost primită de către ROMATSA de la comandantul Aeroclubului Braşov joi, la ora 21.39”, se mai arăta în comunicatul citat.

Ministerul Transporturilor investighează motivele pentru care dispariţia planorului a fost anunţată cu întârziere, aparatul de zbor decolând joi la amiază de la Ghimbav, iar autorităţile au fost anunţate după nouă ore că nu a revenit la bază.

Planorul pilotat de Mircea Crăciun zbura într-o zonă de clasa G, adică spaţiul aerian liber, iar pilotul era singurul responsabil cu navigaţia şi cu păstrarea legăturii cu organele de trafic, a declarat directorul general al Aeroclubului României, George Rotaru.

Directorul general al Aeroclubului României a spus că, potrivit legislaţiei în vigoare, reprezentanţii Aerodromului Ghimbav nu aveau obligaţia de a monitoriza zborul planorului pilotat de Mircea Crăciun, întrucât era un zbor privat, pentru care s-a asigurat doar tractarea, după aceea pilotul comandant fiind singurul responsabil de menţinerea legăturii cu organele de trafic.

George Rotaru a mai spus că Aeroclubul României face o cercetare internă în acest caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.