După anunțul Casei Regale privind trecerea în neființă a Regelui Mihai I, mai mulți politicieni buzoieni, reprezentanți ai administrației locale și județene, precum și din Guvernul României și-au exprimat pe rețeaua de socializare regretul față de tragicul eveniment.
,,Astăzi, s-a mai închis o pagină din istoria României. Regele tuturor românilor a plecat dintre noi, așa cum a trăit: cu demnitate și onoare. Ne înclinăm în fața Majestății Sale și ne luăm rămas-bun de la un mare român! Dumnezeu să-l odihnească în pace!” a menționat președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.
,,Rămas bun, Majestate!
În primăvara anului 1997, am avut privilegiul de a asista la revenirea Majestății Sale Regele Mihai I în țară în Piața Mare din Sibiu și am rămas cu amintirea vie a acelui moment unic când a fost aclamat de miile de sibieni la apariția în balconul Palatului Brukenthal! Dumnezeu să îl odihnească!” – viceprimar al municipiului Buzău, Ionuț Apostu.
,,S-a stins Regele…
Nu am fost un monarhist, mai ales plecând de la premiza că te naști cu șansele de a deveni orice îți dorești și poți, monarhia creând prin ea însăși o poziție inaccesibilă oamenilor de rând. Totuși… tulburarea vieții noastre publice din ultimii 27 de ani m-a facut să mă gândesc des la ”ce-ar fi fost dacă?”. Ceea ce a putut România mai bun a fost și pentru că a existat echilibrul oferit de un rege în fruntea statului. Ce înseamnă un Rege mi-a fost arătat și de băiețelul meu care, după ce a aflat la grădiniță despe Regele Mihai, a venit acasă îmbujorat și tot numai gingășie vorbind despre Regele nostru care ”tati, e bătrân, dar nu-i așa că a făcut multe pentru noi?”. Nu cred că îi va fi dat prea curând să mai aibă eroi contemporani lui despre care să vorbească așa… Improbabil ca doar atât să mă transforme într-un monarhist dar sigur mă face să respect cu sinceritate instituția și, da, să-l respect mult pe Regele Mihai.Un Rege cu o viață aproape cât o Românie întregită a plecat lângă ai săi înaintași iar noi îi suntem datori cu o adâncă plecăciune. Dumnezeu să te odihnească, Majestate!” a scris ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

,,Rămas bun, Majestate!
Am aflat cu deosebită întristare vestea trecerii la cele veșnice a Majestății Sale Regele Mihai I al României. Este o despărțire dureroasă, pentru că fiecare dintre noi pierde astăzi ceva din România profundă, demnă și frumoasă purtată în suflet cu atâta mândrie de Regele Mihai. Românii îl vor prețui mereu pentru că, mai presus de orice, Regele Mihai avea darul de a scoate la lumină ceea ce este bun și frumos din oameni.  Și-a iubit poporul așa cum numai un rege o poate face și nu l-a abandonat, indiferent câte nedreptăți a trebuit să înfrunte. În tot ceea ce a făcut, Majestatea Sa a urmat întotdeauna interesul României și a dorit ca țara noastră să își regăsească măreția și reperele corecte. Avem datoria de a duce această misiune mai departe, pentru că acesta este cel mai sincer mod în care îi putem cinsti și onora atât memoria cât și serviciul depus în slujba patriei și a neamului românesc. Condoleanțe Familiei Regale a României !” a scris vicepremierul Marcel Ciolacu.

Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleş, apoi pentru doup zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Curtea de Argeş, în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală. La dorinţa Custodelui Coroanei române, funeraliile Regelui Mihai I vor respecta tradiţia înaintaşilor Majestăţii Sale Defuncte. Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi adus în ţară cu o aeronavă a Armatei Române, urmând ca Regele să fie înmormântat la Curtea de Argeş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here