preda 279Liderul organizaţiei judeţene a Patidului Democrat Liberal, deputatul Cezar Preda, a semnalat, vineri, recţiile „nefericite” sau chiar „viscerale” ale clasei politice româneşti, respectiv politicieni de la putere ori din opoziţie, față de propunerea legată de reorganizarea teritorială a ţării.

„Am văzut, în mass-media, poziţia unor lideri de-ai noştri, care mie mi s-a părut nefericită, şi aş vrea să o explic cumva, aceea că ne dorim şi noi să trăim cum trăiesc landurile germane. Este o abordare nefericită, nu aceasta este esenţa reorganizării, România nu se poate compara cu Germania, care este un stat federal, iar România este un stat naţional unitar. Cei care merg în mass-media şi folosesc o asemenea comparaţie fac o greşeală, şi, până la urmă, dăunează şi partidului nostru, şi ţării, pentru că nu acesta este scopul reorganizării. Este o lege din 1968, care trebuie modificată. Întotdeauna, reacţia politicienilor a fost viscerală, şi mai ales a opoziţiei, întotdeauna au spus că se fac lucrurile prea repede, şi de aceea stăm de 20 de ani cu lucruri agăţate şi neterminate. Noi o facem şi repede, o facem şi bine, şi am vrea s-o facem şi cu sprijinul opoziţiei. Şi opoziţia are un proiect depus din timpul lui Adrian Năstase, cu reorganizarea administrativă, deci nu este un lucru inventat acum, şi ei ştiau din 2004, când fixam preaderarea României pentru 2007, şi ei ştiau foarte bine că ne trebuie acestă organizare administrativă, şi chiar au un proiect de lege”, a spus Preda.

El crede că, atât iniţiativa în cauză, cât şi cea de modificare a Constituţiei, ar trebui legiferate în urma unor discuţii constructive între putere şi opoziţie: „Nu cred că trebuie să apărem la televizor şi, orice spune unul sau altul, celălalat sare şi spune că este o tâmpenie. E posibil ca şi opoziţia să spună lucruri bune, şi atunci, şi când puterea spune lucruri corecte, este bine ca şi opoziţia să se plieze imediat. Spre exemplu, reacţia la micşorarea numărului de parlamentari şi la modificarea Constituţiei pe care domnul preşedinte deja a înaintat-o Curţii Constituţionale, iarăşi a fost o reacţie viscerală. Nu există politician în România care să nu ştie, să nu conştientizeze, că acestă Constituţie trebuie schimbată, nu există politician care să nu-şi dea seama că prerogativele Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului trebuie, într-un anumit fel, delimitate, ca să funcţionăm ca stat de drept, şi eu cred că politicienii, înainte de a se bate în număr, în câte camere, să se aşeze la masă, şi să luăm o decizie, pentru că, pentru noi, 2012 este un an foarte important. Spuneam acum o jumătate de an, că generaţia acesta de politicieni a Partidului Democrat Liberal – şi mă refer la politicienii cu experienţă, că avem şi noi politicieni care nu au experienţă şi nu sunt oameni care, până la urmă, să conştientizeze importanţa demersului legislativ – s-a hotărât să se sacrifice, dacă este nevoie, pentru binele României. Dacă şi preşedintele României a spus acest lucru zilele trecute, că nu contează oamenii, într-un anumit moment, într-un partid, dacă interesele ţării o cer, o faci! Şi noi am decis s-o facem, să nu ne ducă grija opoziţia de ce o facem şi să nu se gândească opoziţia la viitorul nostru politic. Căci la al lor am văzut cum se gândesc”, consideră deputatul democrat-liberal Cezar Preda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here