Vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal Cezar Preda a explicat care au fost raţiunile din spatele deciziei liberalilor de a semna, la sfârşitul săptămânii trecute, un protocol cu Partidul Mişcarea Populară pentru formarea majorităţii în Consiliul Judeţean Ilfov, urmând ca ­li­beralul Marian Petrache să fie ales pentru un nou mandat de preşedinte al instituţiei, iar popularii să preia cele două posturi de vicepreşedinte. Cezar Preda a afirmat că, în cazul în care PNL nu ar fi pus bazele acestei alianţe, social-democraţii ar fi fost cei care ar fi format o majoritate în res­pectivul consiliu judeţean. ,,Eu nu vorbesc despre to­xicitatea unor oameni care au fost aleşi consilieri locali sau centrali, atunci când vorbim de majoritate. Partidul Social Democrat a vrut să facă majoritate cu Partidul Mişcarea Po­pulară şi cu Alianţa Liberalilor şi Democraţilor. PNL avea nevoie de un singur partid ca să facă majoritate. Ar fi însemnat ca PNL să nu se alieze cu nimeni şi altcineva să facă majoritate. Şi atunci PSD ar fi luat PMP. Asta cu compromisul în politică… Am văzut că PSD nu a respectat niciun decalog şi tot a câştigat alegerile. La Ilfov nu aveai cum să faci altfel majoritate. Prima dată i s-a propus lui ALDE, care a refuzat. UNPR e în alianţă cu PSD şi atunci a mai rămas PMP, a afirmat Cezar Preda.

Deputatul buzoian a mai declarat că nu crede că fostul preşedinte Traian Băsescu a fost foarte încântat de alianţa locală PNL-PMP: ,,Avem 41 de unităţi în care trebuie să alegem vârfurile. Eu nu ştiu ce rol are Traian Băsescu în formarea unei alianţe şi nu cred că a fost foarte încântat că face alianţă cu PNL. Sunt doi consilieri de la PMP care şi-au asumat această responsabilitate“, a mai spus Preda.

El a invocat episodul alegerii preşedintelui Consi­liului Judeţean Buzău în anul 2004 pentru a-şi susţine afirmaţia legată de miza alagerii prin vot indirect a preşedintelui unei asemenea instituţii: ,,Este drept că miza acestor alegeri, a preşedinţilor de consilii judeţene prin vot indirect, este o miză uriaşă. Am intrat în politică în anul 2000, iar în 2004 a fost prima oară când am participat la o asemenea alege­re, şi aşa se alegeau atunci ca şi acum. Vreau să vă spun că era cu jurăminte pe Biblie, cu ascunsul prin munţi, ouşorul de aur, deci fiecare vot, fiecare consilier, avea o valoare extraordinară, pentru că era vot secret, iar după votul acesta secret nu mai poate fi dat jos preşedintele Consiliului Jude­ţean decât cu două treimi. Ca să ştiţi care este miza; odată ales, acela rămâne patru ani. Deci este o miză foarte mare, o jucăm pur româneşte, nu ne putem asocia cu nicio altă democraţie”, a mai spus deputatul liberal de Buzău Cezar Preda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here