ghiveciu

UPDATE

Procesul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în care deputatul PSD este judecat pentru infracţiuni de corupţie, a fost amânat pentru 21 octombrie.
Avocaţii apărării au invocat mai multe vicii de procedură.

Deputatul PSD de Buzău, Marian Ghiveciu ar  trebui să apară astăzi în fața judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție.

Deputatul PSD de Buzău, Marian Ghiveciu, a fost deferit justiţiei de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Nicolae Costache, fost director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Buzău şi  în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial – în formă calificată şi Dumitru Borcan, şef al Compartimentului de Cadastru şi Agricultură din cadrul Primăriei comunei Merei – judeţul Buzău şi membru în Comisia Locală Merei pentru aplicarea legilor fondului funciar. Potrivit rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada 2005-2006, la instigarea lui Marian Ghiveciu, atât Borcan cât şi Costache,  profitând de funcţiile deţinute şi prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, au contribuit la eliberarea în mod nelegal a două titluri de proprietate pentru terenuri în zone cu potenţial imobiliar, datorită vecinătăţii cu drumul european, în favoarea unor persoane care nu erau îndreptăţite să primească acele titluri de proprietate. Mai grav, este că, ulterior, aceste terenuri au fost cumpărate de Marian Ghiveciu de la persoanele care au obţinut titlurile, folosind această metodă. Dosarul în care a fost trimis în judecată de procurorii DNA de fapte de corupție reintră pe rolul Secției Penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție și se va judeca, astăzi, de la ora 12.00.

Ce au spus procurorii DNA

Deputatul PSD Marian Ghiveciu a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în decembrie 2011, sub acuzatia de „instigare la infractiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial – in forma calificata”.

Alături de acesta, a mai fost trimis in judecată Nicolae Costache, fost director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Buzău si membru in Comisia Judeteana Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial – în formă calificată. Al treilea personaj, trimis și el în judecată, a fost Dumitru Borcan, șef al Compartimentului de Cadastru și Agricultură din cadrul Primăriei comunei Merei – județul Buzău si membru in Comisia Locala Merei pentru aplicarea legilor fondului funciar, in sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial – in forma calificata si fals material in inscrisuri oficiale  – comisa in realizarea scopului urmarit prin infractiunea de abuz in serviciu.

La momentul comiterii infracțiunilor, Marian Ghiveciu era administratorul mai multor societăți comerciale.

Care sunt acuzațiile procurorilor:

În perioada 2005-2006, la instigarea lui Marian Ghiveciu, Dumitru Borcan si Nicolae Costache, profitând de functiile detinute si prin incalcarea atributiilor de serviciu, au contribuit la eliberarea in mod nelegal a doua titluri de proprietate pentru terenuri in zone cu potential imobiliar, datorita vecinatatii cu drumul european, in favoarea unor persoane care nu erau indreptatite sa primeasca acele titluri de proprietate.În acest scop, Dumitru Borcan a falsificat mai multe inscrisuri oficiale, emise de Primaria Merei si inregistrate la O.C.P.I. Buzau. Ulterior, aceste terenuri au fost cumparate de Ghiveciu Marian de la persoanele care au obtinut titlurile in modalitatea descrisa mai sus. Persoanele care detineau titluri de proprietate pentru terenurile respective, emise anterior in mod legal, au fost prejudiciate cu suma totala de 1.956.010 lei. Totodata, avantajul patrimonial realizat in modalitate descrisa mai sus este de 3.247.945 lei, reprezentand valoarea reală a terenurilor obtinute in baza actelor de proprietate emise nelegal si cumparate de Marian Ghiveciu.

La acel moment, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri mobile si imobile aparținând celor trei inculpați.

Dosarul, retrimis la DNA, înainte de alegerile parlamentare 

În toamna anului trecut, chiar înainte de alegerile parlamentare, Înalta Curte de  de Casatie si Justiție a restituit cauza către DNA, pentru „refacerea actului de sesizare a instanței. De asemenea, magistratii Secției Penale a Înaltei Curți au decis și anularea măsurilor de instituire a sechestrului asigurător pe bunurile deputatului buzoian. Astfel că depuatul PSD a putut să candideze fără probleme pentru un nou mandat de parlamentar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here