Măsurile prin care Guvernul condus de Emil Boc a încercat să depășească recesiunea, nu prea au fost văzute cu ochi buni de majoritatea cetățenilor. Cum buzoienii nu sunt o categorie aparte, iar pe ei, ca de altfel pe niciun alt român,nu i-a întrebat nimeni cum o duc, ar fi poate mai mult decât necesară o analiză a politicii executivului în această perioadă, dar mai ales a efectelor ei. Jurnalul de Buzău a găsit de cuviință că buzoienii ar putea primi cele mai bune răspunsuri de la reprezentantul Guvernului în teritoriu. Prefectul județului a răspuns întrebărilor noastre și în același timp și-a asumat măsurile executivului, ca fiind singura posibilitate de a depăși cu bine, chiar dacă destul de greu, criza.

Paul Beganu este prefect al județului Buzău din 1 octombrie 2009, an în care deja ne aflam în plină criză. Întâlnirea prefecților și subprefecților de la Oradea cu premierul, a avut menirea să puncteze principalele măsuri luate pentru ca țara să iasă din recesiune și urmările lor.

Prefectul Paul Beganu : “Problemele  care s-au pus  la această întâlnire cu primul-ministru la Oradea, au fost de natură de a semnala un aspect și anume că tot ce s-a făcut în realizarea de reforme structurale ale statului, măsuri pentru diminuarea deficitului bugetar, măsuri pentru stimularea creșterii economice, ne facem cam toți vinovați din teritoriu pentru că nu am reușit să promovăm sau mai bine zis să avem un contact serios cu beneficiarii acestor măsuri. Cu alte cuvinte, comunicarea a lăsat de dorit. Nu știu câtă lume de exemplu din județul Buzău știe la ora asta că reformele, într-adevăr cu măsuri destul de dure, cu impact dur asupra populației, dacă nu ar fi fost luate ar fi dus la un deficit bugetar de minim 14%, ceea ce ar fi însemnat enorm și în situația asta România ar fi intrat în colaps și ar fi avut o problemă destul de serioasă. Ori, în aceste condiții, prin aplicarea acestor măsuri s-a reușit menținerea lui (a deficitului), la nivelul lunii mai, la 4,4%. A fost o lipsă de comunicare, noi nu am reușit să facem cunoscute aceste realizări”

Reporter: Cabinetul Boc a reformat sistemul public de pensii, salarizarea personalului bugetar, educația, dialogul social, asistența socială, și lista continuă. Comentați câteva dintre cele mai importante reforme ale Executivului și impactul asupra buzoienilor.

Prefectul Paul Beganu: “Reformele – 10 sunt dintre acestea la care în momentul când le-a luat, acest Guvern a riscat foarte mult în ce priveşte partea politică sau e un risc politic major, dar pe care şi l-a asumat iar eu în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu e normal că-l susţin nu numai pentru că eu am fost convins dar m-am convins eu, nu numai stând de vorbă cu reprezentanţii Guvernului, cu colegii mei, ci stând de vorbă cu oamenii pentru că am un dialog destul de strâns cu oamenii din judeţul Buzău chiar când sunt audienţe. Foarte mulţi militari au venit la mine şi mi-au spus:  <<domnule nu înţeleg de ce oamenii spun că au scăzut pensiile, mie mi-a crescut pensia cu atât>>. Există şi cazuri în care pensiile au fost mărite cu 7 -8 milioane ceea ce nu e de neglijat şi aceia sunt mulţi. Există o altă gândire bazată pe un principiu foarte important, acela al contributivităţii care trebuia făcut demult şi poate nu ajungeam la această situaţie: în momentul când ai recalculat corect să spui mi-ai tăiat din pensie. Este o tăiere dar, e o regândire a sistemului funcţie de cât ai contribuit. Sunt puţine cazurile când am auzit să se spună: a fost introdusă acea pensie de 350 de lei – o mare parte din cetăţenii României şi la nivelul judeţului Buzău se ridică la vreo 17-18 mii care beneficiază de această pensie. Acum nu e bună această pensie? La începutul anului 2011 au început să se  acorde drepturile băneşti pentru grupele 1 şi 2, lucru esenţial pentru că din momentul în care au început să fie acordate nu mai avem niciun memoriu pe acesată temă, anul trecut am avut 180”

Aceasta este prima parte a interviului cu prefectul judeţului. Partea a doua, săptămâna viitoare când prefectul va vorbi despre alte măsuri ale Guvernului şi efectele în teritoriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.