Obligativitatea îndeplinirii serviciului militar e numai pentru bărbaţi, în anumite arme, iar ministrul Apărării a decis ca procuroarea Dorina Danilescu, activată colonel, să coordoneze activităţile derulate de Direcţia Investigare a Corupţiei şi Fraudelor, Corpul de Control şi Direcţia Audit Intern  : „Potrivit art. 61 alin. (3) din Ordinul ministrului apărării naţionale nr.M.30/2012 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind recrutarea, selecţia, formarea profesională şi evoluţia în cariera militară în Armata României, în funcţie de nevoile de încadrare ale unităţilor militare şi pentru asigurarea funcţionalităţii şi operativităţii acestora, ofiţerii în activitate pot proveni şi din rândul ofiţerilor în rezervă, al maiştrilor militari şi subofiţerilor în activitate sau al civililor din cadrul sau din afara Ministerului Apărării Naţionale, chemaţi în activitate în condiţiile legii, cu respectarea cerinţelor de studii prevăzute de legislaţia naţională şi cea specifică”, a comunicat Biroul de presă al MApN, la solicitarea agenţiei MEDIAFAX. Sursa citată precizează că în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Apărării Naţionale nu se formează „ofiţeri de arma justiţie militară”. „Chemarea în activitate a doamnei magistrat Danielescu Dorina s-a făcut în conformitate cu prevederile Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, cu acordul acesteia. Obligativitatea îndeplinirii serviciului militar, conform legii, este o condiţie necesară numai pentru bărbaţi şi numai în anumite arme şi specialităţi militare, potrivit art.36 lit.g) din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede faptul că : Pentru chemarea în activitate, în anumite arme şi specialităţi militare, stabilite prin ordin al miniştrilor sau şefilor instituţiilor în cauză, bărbaţii trebuie să aibă serviciul militar îndeplinit”, mai arată MApN. Gradul de colonel i s-a acordat în conformitate cu prevederile art. 52 din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede: „Persoanelor li se acordă gradele militare în funcţie de pregătirea lor, vechimea în specialitatea dobândită pe timpul studiilor, raportată la stagiile minime în grad, precum şi de vârsta acestora”. Potrivit ordinului ministrului Apărării Naţionale, Danielescu Dorina are atribuţii de coordonare a activităţilor derulate de Direcţia Investigare a Corupţiei şi Fraudelor, Corpul de Control şi Inspecţie şi Direcţia Audit Intern. „Pentru îmbunătăţirea coordonării acestor structuri şi creşterea autorităţii în exercitarea actului de conducere, având în vedere că şefii acestor structuri sunt militari, ministrul Apărării Naţionale a luat decizia chemării în activitate a doamnei Danielescu Dorina”, mai spune MApN.
Procurorul Dorina Danielescu, consilier al ministrului Apărării, care a fost avansată în grad militar, cere Consiliului Superior al Magistraturii transferul la Secţia Parchetelor Militare, implicit detaşarea la Ministerul Apărării Naţionale, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Deşi nu a făcut stagiul militar, procuroarea Danilescu a fost avansată în grad de colonel, ofiţer activ, au precizat sursele citate. La sfârşitul lunii mai, Dorina Danielescu a fost retrasă de la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), prin decizie a premierului Victor Ponta. Danielescu ocupa această funcţie din octombrie 2011, fiind numită atunci de premierul Emil Boc. În 5 iunie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) stabilise încetarea detaşării procuroarei Dorina Danielescu Gheorghe la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), din cadrul Ministerului Finanţelor. După decizia din 5 iunie, Danielescu ar fi trebuit să-şi reia activitatea la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, însă în 7 iunie, la solicitarea Ministerului Apărării Naţionale, procurorarea a fost detaşată, pentru trei ani, de către Consiliul Superior al Magistraturii ca şef birou în MApN. Din 8 iunie, procuroarea Danilescu ocupă funcţia de consilier personal al ministrului Apărării, Corneliu Dobriţoiu. Recent, procuroarea Dorina Danilescu a devenit ofiţer activ, având grad de colonel, deşi nu a făcut stagiu militar, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. Astfel, în data de 13 iulie, MApN a solicitat CSM încetarea detaşării de la Ministerul Apărării a procuroarei Dorina Danielescu pentru a fi transferată în cadrul structurilor militare ale Ministerului Public, iar poi detaşată tot la Apărare. În cazul în care va fi admisă cererea Daniela Danielescu ar deveni prima femeie magistrat din România. Sursele citate susţin că urmează numirea procuroarei Danielescu într-o funcţie de şef serviciu în MApN.
Consiliul Superior al Magistraturii urmează să analizeze solicitarea de transfer a procuroarei Danielescu. Ministrul Apărării declara recent că mai mulţi magistraţi, printre care şi procurorul general al României, Codruţa Kovesi, au primit grade militare. „Au ieşit la iveală nume notabile şi din zona Justiţiei, de pildă, puteţi s-o salutaţi şi pe doamna Kovesi cu gradul de colonel. Colonel plin, desigur, a fost făcută în 2010, ce contează că doamna Kovesi n-a făcut armata. Mai sunt şi alţii din această zonă, dar nu vă dau alte nume, că nu le-am reţinut. Mi-a sărit în ochi doar cel al doamnei Kovesi, fiindcă este cine este, celelalte nume o să le găsiţi pe site-ul ministerului în cel mai scurt timp, pe care cred că merită să-l monitorizaţi”, a declarat ministrul Dobriţoiu, în 17 iulie – cu o zi înainte de publicarea raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV). Kovesi i-a cerut oficial ministrului Dobriţoiu să-i spună în ce condiţii a primit respectivul grad, mai ales că nu a făcut vreo solicitare în acest sens.