Patru deputaţi au depus, la Senat, o propunere legislativă pentru completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, proiect care prevede că nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care aleşii s-au aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Respectiva propunere legislativă clarifică doar faptul că nu poate fi considerat conflict de interese angajarea, respectiv reangajarea, unor persoane la birourile parlamentare ale deputaților și senatorilor, excepție făcând, în continuare, membrii familiei parlamentarului, precum și rudele și afinii acestuia, până la gradul al treilea, care nu pot fi angajați la aceste birouri. Mai exact, la articolul 32, după alineatul 12, se introduce un nou alineat care va avea următorul cuprins: „Prin dero­gare de la art. 301 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care senatorii sau deputaţii s-au aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani”.

Deputaţii susţin, în expunerea de motive, că ­pro­punerea legislativă a fost iniţiată „ţinând cont de semnalarea unor neclarităţi cu privire la posibilitatea interpretării reangajării personalului la cabinetele parlamentare ale deputaţilor, în sensul existenţei unui potenţial conflict de interese din perspectiva art. 301 din Cod penal”. Iniţiatorii mai precizează că propunerea legislativă este în acord cu prevederile Legii nr. 24/2000 privind tehnica legislativă care impune instituirea de reguli „necesare, suficiente şi posibile care să conducă la o cât  mai mare stabilitate şi eficienţă legislativă”.

Cei patru deputaţi care au depus propunerea legislativă sunt Constantin Avram (Alianţa Liberalilor şi Demo­craţilor), Marcel Ciolacu (Partidul Social Democrat), Attila Korodi (Uniunea Democrată a Maghiarilor din România) şi Eugen Tomac (Partidul Mişca­rea Populară).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here