parlamentDeputaţii jurişti au respins, cu majoritate de voturi, amendamentele depuse de PNL la Legea de respingere a OUG 55 privind migraţia aleşilor locali, care prevedeau ca aleşii locali care au trecut de la un partid la altul să-şi piardă mandatul, informează mediafax.ro.
În condiţiile în care aceste amendamente nu au fost agreate, Legea de respingere a OUG 55 va avea, cel mai probabil, un singur articol, unic, de respingere a ordonanţei, fără a vorbi şi despre efectele ordonanţei, aşa cum a solicitat Curtea Constituţională. Totodată, deputaţii jurişti au respins amendamentul adoptat de Comisia de administraţie prin care se interzicea Guvernului posibilitatea de a emite OUG ale căror efecte pot încălca principiile constituţionale ale statului de drept şi deciziile Curţii Constituţionale.
Comisia Juridică urmează să se întâlnească, în cursul zilei de marţi, cu Comisia de Administraţie, pentru a se pune de acord cu privire la acest amendament, tot atunci urmând a se da şi votul final pe raportul la Legea de respingere a OUG.
Ordonanța adoptată de Guvern pe 28 august 2014, cu trei luni înainte de alegerile prezidențiale, a permis aleșilor locali, timp de 45 de zile, să migreze în alt partid fără să-și piardă mandatul. Astfel, ei avut termen până pe 17 octombrie 2014 să ia o decizie.După alegeri, pe 17 decembrie 2014, după o sesizare a liberalilor, Curtea Constituțională a decis că ordonanța traseiștilor este neconstituțională și a hotărât ca Parlamentul să decidă soarta traseiștilor.
La nivelul județelor, cei mai mulți aleși migranți au fost în Giurgiu. Aici, 36 dintre cei 49 de primari ai județului, adică 73%, au ales o altă formațiune politică. Urmează județul Neamț, unde 36 din cei 74 de primari și-au părăsit partidul. Locul trei e deținut de Buzău, unde 32 de aleși din toți cei 85 ai județului au ales un alt partid. La Buzău, PSD s-a ales cu 76 de primării, după valul de migraţii. PDL a rămas fără niciun primar, iar PNL mai are doar opt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here