cezar-preda

Vicepreşedintele PDL Cezar Preda a acuzat joi că ajutorul de minimis a fost acordat fraudulos de Ministerul Finanţelor şi a cerut Parchetului, SRI şi STS să facă lumină în acest caz. Cezar Preda a susţinut că „prin amânarea de trei ori a ajutorului de minimis, ministerul Finanţelor a pus la punct un sistem de fraudare a banilor publici” pentru a-i dirija „doar spre firmele de partid”. „Este un act iresponsabil, fără precedent în istoria recentă care subminează economia de piaţă şi afectează grav încrederea tuturor investitorilor în instituţiile statului român”, a declarat vicepreşedintele PDL.

Cezar Preda i-a cerut premierului Victor Ponta „să-şi exprime poziţia cu privire la gestionarea banilor publici” şi „Parchetului să se autosesizeze”. Deputatul PDL a solicitat totodată „intervenţia SRI şi STS pentru a face lumină în acest caz fără precedent”.

Ministerul Finanţelor este acuzat de blat la concursul de proiecte depuse de IMM-uri pentru obţinerea ajutorului de minimis (fonduri guvernamentale). Miza: 500 de milioane de lei. Firmele care au aplicat au reclamat desfăşurarea incorecta a procedurii electronice de depunere a dosarelor. Agenţii economici spun că, în câteva minute de la deschiderea sesiunii de finanţare, s-a blocat site-ul la Înregistrarea online a solicitărilor. După 15 minute a apărut lista cu cei admişi.

Sesiunea de depunere a cererilor pentru ajutoarele de minimis s-a deschis miercuri dimineaţă, la ora 8:30, pe site-ul Ministerului Finanţelor, dar după câteva minute s-a blocat iar cei interesaţi nu au mai putut să îşi înscrie firmele. Softul ar fi indicat că suma de 500 de milioane de lei alocată pentru ajutorul de minimis ar fi fost deja epuizată. Agenţii economici care au încercat să acceseze nu au mai reuşit. În schimb au apărut la câteva minute o listă cu 19 pagini cu firme agreate, potrivit unor surse dintre firmele nemulţumite. Cei care se simt lezaţi ameninţă că vor depune plângere împotriva Finanţelor şi vor solicita Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să ancheteze modul în care s-au făcut înregistrările. Ministerul Finanţelor arată că la ora 8:35 a fost închisă sesiunea, deoarece s-a atins limita de 500 de milioane de lei alocată. Întreprinzătorii care vor bani gratis se pot înscrie până la 31 octombrie pentru a beneficia de sumele acordate. Ajutorul poate fi e maximum 200.000 de euro dacă o firmă creează şapte locuri de muncă pe o perioadă de trei ani de la momentul investiţiei. Pentru cinci locuri de muncă create, ajutorul este de maximum 100.000 de euro. Beneficiarii pot construi sau cumpăra clădiri necesare desfăşurării activităţii de producţie, utilaje şi aparatură, dar şi echipamente IT şi mijloace de transport neînmatriculabile, precum motostivuitoare sau macarale.

Ieri, Ministerul de Finanţe a anunţat că procedura de depunere a proiectelor pentru obţinerea ajutorului de minimis va fi reluată. De asemenea, se pare că SRI și DNA verifică IP-urile de la care au fost transmise solicitările pentru ajutorul de minimis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here