soferi-clujeni-rupti-de-beti-prinsi-de-politisti-primele-ore-din-20131357127474

Alcoolul și volanul, amestecate, au un rezultat sigur: permisul anulat. Mulți șoferi se vor convinge de acest adevăr dacă se vor încumeta să se urce băuți la volan, mai ales în acestă perioadă.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău va derula în următoarele două luni o amplă acţiune ce are drept scop prevenirea accidentelor de circulaţie produse pe fondul consumului de băuturi alcoolice.

În activităţile stabilite vor fi angrenaţi poliţişti din cadrul sistemului de siguranţă publică (ordine publică şi poliţie rutieră), care vor acţiona atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, pentru depistarea şi luarea măsurilor legale împotriva participanţilor la trafic aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice.

Acţiunea se desfăşoară până pe data de 15 noiembrie, fiind vizaţi toţi conducătorii de autovehicule.

 

Pe lângă activităţile combative, poliţiştii vor desfăşura şi activităţi preventive, de informare şi conştientizare a participanţilor la trafic în general şi a conducătorilor de autovehicule în special asupra pericolului pe care îl reprezintă consumul de alcool.

Acest nou demers al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău se înscrie în programul local de prevenire ce are drept obiectiv creşterea siguranţei rutiere.

Alcoolul dăunează grav siguranţei rutiere

Şansele de a fi implicat într-un accident rutier cresc în mod semnificativ în cazul în care s-au consumat băuturi alcoolice.

Conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice are efecte deosebit de periculoase, întrucât alcoolul încetineşte timpii de reacţie, creează dificultăţi în aprecierea vitezei şi a distanţelor, îngreunează mişcările şi scade capacitatea de concentrare.

De cele mai multe ori, cei care conduc autovehicule sub influenţa băuturilor alcoolice, comit frecvente încălcări ale regulilor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri riscante sau execută, în mod periculos, virajele, punând în pericol siguranţa traficului rutier.

Este bine de ştiut faptul că alcoolul consumat până seara târziu persistă în organism chiar şi în dimineaţa următoare, peste limite legale.

Întrucât pericolul conducerii unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice este foarte mare, această faptă a fost incriminată de lege, fiind prevăzută cu cea mai aspră sancţiune contravenţională (amenda maximă prevăzută pentru persoane fizice şi reţinerea permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile).

Totodată, fapta de a conduce pe drumurile publice un autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea şi anularea permisului de conducere.

În mod similar se pedepseşte refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În perioada 1 ianuarie – 12 septembrie a.c., pe raza judeţului Buzău s-au produs 14 accidente de circulaţie pe fondul consumului de băuturi alcoolice, în urma cărora două persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte nouăsprezece au suferit vătămări corporale.

Poliţiştii din sistemul de siguranţă publică au întocmit 242 de dosare penale şoferilor depistaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, în alte 26 fiind cercetaţi conducători auto care au refuzat să se supună recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat.

De asemenea, poliţiştii au aplicat şi 401 sancţiuni contravenţionale conducătorilor auto depistaţi băuţi la volan şi au reţinut în vederea suspendării, pentru o perioadă de 90 de zile, tot atâtea permise de conducere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.