Ieri, polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale de la Poliția municipiului Buzău, au organizat și desfășurat o acțiune în municipiul reședință de județ în zona stațiilor de așteptare a mijloacelor de transport în comun, dar și în incinta unităților comerciale.

Activitatea s-a desfăşurat sub forma unei acțiuni preventiv-combative, fiind purtate discuții cu aproximativ persoane identificate în zone de interes și care ar putea prezenta un risc victimal.
Celor aproximativ 60 de buzoieni li s-a atras atenția că trebuie să rămână vigilenți , indiferent că așteaptă în stațiile mijloacelor de transport în comun, dar și atunci când depozitează bagajele în magazine pe perioada cumpărăturilor.

În scopul reducerii riscului de victimizare și pentru eficiența mesajului preventive transmis, polițiștii au instruit și reprezentanţii a 8 unităţi comerciale cu privire la modul de păstrare a bagajelor clienţilor, respectiv asigurarea cu închizători a compartimentelor destinate bagajelor clienţilor şi cuprinderea lor în aria de acţiune a camerelor de supraveghere video.
Polițiștii vor continua astfel de activități și în perioada următoare.

Atenție la bagaje!

Recomandări adresate potențialelor victime

Pentru a veni în sprijinul buzoienilor poliţiştii atrag atenţia cu privire la modul în care îşi supraveghează bagajele.
– În staţiile mijloacelor de transport în comun, asiguraţi-vă banii, bagajele sau alte valori, când vă aflaţi la ghişeele caselor de bilete ori în alte puncte aglomerate, pentru a preveni furturile de bagaje şi din buzunare.
– Priviţi întotdeauna în jurul dumneavoastră când scoateţi banii! Nu expuneţi bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră şi observaţi reacţia persoanelor din jur când manipulaţi valori.
– Nu încredinţaţi bunurile personale şi bagajele unor persoane necunoscute!
-Dacă discutaţi cu persoane necunoscute în timpul călătoriei ori în timpul aşteptării în stații, nu-i acordaţi detalii despre bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră.
– Atenţie când urcaţi în mijlocul de transport! E un moment prielnic pentru cei care vor să vă deposedeze de bunuri pe care le aveți asupra dumneavoastră!

Recomandări adresate reprezentanților societăților comerciale

– Stabiliți o strategie de siguranță a magazinului pentru prevenirea furturilor (în conformitate cu prevederile Legii nr. 333/ 2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protecția persoanelor) și asigurați-vă că tot personalul o cunoaște și o respectă. Instruiți periodic angajații în această direcție.
-Invățați-vă angajații să fie atenți și să recunoască potențialii infractori. De obicei, hoții au un comportament specific, privind mai degrabă în jurul spațiului comercial și la persoanele din magazin și mai puțin la anumite produse.
-Oferind suspectului indicii că a fost identificat, creați condiții pentru evitarea infracțiunii. Pe cei mai mulți dintre infractori, o abordare de genul „Pot să vă ajut cu ceva?” sau „Vă pot ajuta să găsiți ceea ce căutați?” îi va determina să iși abandoneze planurile.
-Cele mai eficiente strategii de prevenire sunt cele care combină dispozitivele tehnice de siguranță cu vigilența factorului uman. Eficacitatea camerelor de luat vederi cu circuit închis este sporită de o bună iluminare, de folosirea unor oglinzi ingenios plasate (pentru vizualizarea unghiurilor „moarte”) și de un personal bine instruit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.