Zăpada din primele zile ale anului dau speranțe agricultorilor buzoieni.  Culturilor în­sămânţate în toamna anului trecut le-a priit omătul dar și temperaturile nu foarte coborâte. Cum prognozele meteorologilor anunţă precipitaţii în lunile următoare sunt şanse ca şi culturile care vor fi însămânţate în primăvară să se dezvolte potrivit așteptărilor.
În toamna lui 2012 s-au semănat cu rapiţă 6.550 de hectare, faţă de 9.500, în toamna precedentă. În 2011, culturile de rapiţă au fost afectate iniţial de lipsa precipitaţiilor, însă în urma temperaturilor extrem de scă­zute înregistrate în iarnă, doar trei sute de hectare au mai ajuns în faza de recoltare.
Tot în campania agricolă din toamna anului trecut, alte 63.000 de hectare au fost însămânţate cu grâu, 10.000 de hectare au fost semănate de orzoaică de toamnă, iar alte 2.000 de hectare au fost în­să­mânţate cu orz.
Directorul Di­recţiei Agricole Buzău, spu­ne că sunt şanse ca producţia din vară să depăşească aştep­tările fermierilor buzoieni. “Rapiţa şi grâul care au fost semănate în toam­na anului trecut au cunoscut o dezvoltare foarte bună. Asta, pentru că temperaturile nu au fost foarte scăzute, au fost şi precipitaţii şi nu au fost alte probleme deosebite. Sunt mari speranţe pentru acest an agricol, mai ales că avem ex­perienţa eşecului din 2012, când rapiţa a fost la pământ “, precizează Cosmin Florea.
Debutul campaniei de primăvară ar putea fi însă ușor întârziat : “Meteorologii au transmis că în perioada următoare vor cădea cantităţi importante de pre­cipitaţii, aşa încât agricultorii se vor vedea nevoiţi să amâne puţin lucrările de pregătire a însămânţărilor de primăvară. Cel mai probabil, aceste lu­crări vor începe în jurul datei de 25 martie. Nu este târziu şi nu este prima dată când se pro­cedează aşa, din cauza pre­ci­pitaţiilor”, afirmă Directorul DADR Buzău.
Aproape 100.000 de hectare de teren vor fi însămânţate cu porumb, în timp ce alte circa 45.000 de hectare vor fi semănate cu floarea-soarelui în campania de primăvară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.