UPDATE. Valerică Şercăianu va putea părăsi Cernăteştiul. Instanţa i-a admis astăzi cererea de înlocuire a măsurii de a nu părăsi localitatea cu aceea de a nu părăsi ţara. De asemenea, a admis cererea formulată de celălalt inculpat în dosar, Claudiu Florin Niţu, şi a dispus prelungirea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pe o perioadă de 30 de zile. Totodată,  a admis cererea acestuia de amânare a cauzei pentru angajarea unui apărător iar termenul stabilit este 10 septembrie. Niţu a mai cerut la Curtea de Apel Ploieşti strămutarea procesului, care se va judeca pe 24 septembrie. 

Primarul comunei Cernătești, Valerică Șercăianu, a apărut astăzi în fața intanței Judecătoriei Buzău în dosarul în care este judecat pentru ucidere din culpă în formă agravată, pentru producerea teribilului accident din data de 21 mai, de la Potoceni, când o adolescentă de 15 ani a murit lovită de Jeep-ul condus de edil sub influența băuturilor alcoolice, iar colega acesteia a fost rănită grav. În aceeași cauză a fost trimis în judecată și celălalt șofer, Claudiu Florin Nițu, implicat în accidentul teribil care a avut loc de Sfinții Constantin și Elena  pentru infracțiunea de ucidere din culpă.

Valerică Şercăianu a declarat astăzi judecătorilor că nu se simte vinovat sută la sută pentru accidentul produs şi a cerut ca instanţa să îi înlocuiască măsura de a nu părăsi localitatea cu aceea de a nu părăsi ţara.

“Nu mă consider sută la sută vinovat pentru producerea accidentului. Raportul de expertiză spune altceva.De ce măsura de a nu părăsi localitate mi+a fost impusă numai mie şi nu şi celuilalt şofer cercetat. Am cerut înlocuirea măsurii de a nu părăsi localitatea cu aceea de a nu părăsi ţara pentru că trebuie să îmi exercit meseria de primar, iar acest lucru nu pot să îl fac dacă mi se impun astfel de restricţii”, a declarat astăzi, Valerică Şercăianu.

Instanţa a încuviinţat cererea primarului Valerică Şercăianu, iar acum părţile aşteptă ca judecătorul să se pronunţe în această cauză.

Probatoriul administrat în faza urmăririi penale a relevat faptul că, la data de 21.05.2013, în timp ce conducea autoturismul marca Jeep Cherokee cu numărul de înmatriculare BZ-72-SAS, cu o viteză peste limita legală, respectiv 91 km/h, pe DJ 203 K, pe raza localității Potoceni din comuna Mărăcineni, din direcția Cernătești către Buzău, având o alcoolemie în sânge de 1 gr.%o, Valerică Șercăianu s-a angajat în efectuarea unei manevre de depășire periculoase, părăsind partea carosabilă și accidentând  mortal o copilă care ar fi împlinit zilele următoare 15 ani. Imediat după producerea accidentului, la testarea cu aparatul Drager efectuată de polițiști, alcoolemia lui Valerică Șercăianu a ieșit de 0,38 mg alcool per litru în aerul expirat, deși edilul susținea că nu a băut. Testele efectuate la Medicina Legală au reliefat însă alcoolemii mult mai mari. De altfel, primarul din Cernătești petrecuse la primăria comunei cu mai mulți angajați de Sf. Constantin și Elena, iar apoi s-a urcat la volanul mașinii personale. La Potoceni s-a întâmplat nefericitul accident, în urma căruia o fată de nici 15 ani, singurul copil la părinți, și-a pierdut viața. Șercăianu a fost reținut în aceeași seară, pentru ca după 24 de ore să fie eliberat, fără a se propune arestarea preventivă, procu­rorii solicitând  expertiză tehnică privind dinamica producerii accidentului și efectuarea unui calcul retro pentru stabilirea alcoolemiei din momentul accidentului, avand în vedere intervalul de timp scurs până la momentul recoltării probelor.

Se pare că primarul din Cernătești are la activ și alte sancțiuni pentru conducere sub influența alcoolului, evenimente rutiere soldate cu pagube materiale și numeroase încălcări ale regimului de viteză.

În ceea ce-l privește pe Claudiu Florin Nițu, care în aceleași împrejurări, circulând în localitate cu o viteză peste limita legală, respectiv de 61 km./h, din direcția Cernătești către Buzău, a efectuat o manevră de schimbare a direcției de mers, prin virare la stânga, fără a se asigura, intrând în coliziune cu autoturismul condus de  Valerică Șercăianu, care circula în aceeași direcție, eveniment care s-a soldat în final cu accidentarea mortală a minorei de 14 ani, se precizează în rechizitoriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.