Legumicultorii din cel mai important bazin al judetului Buzau sustin infiintarea depozitelor pentru legume si fructe. Astfel sustin producatorii ar putea disparea mafia pietelor, s-ar obtine profit de pe urma culturilor de legume, ar exista posibilitatea incheierii unor contracte cu hipermarketurile, iar calitatea produselor scoase la vanzare ar fi considerabil mai buna.

Comuna Maracineni din judetul Buzau este de ani buni printre cei mai mari producatori de legume din Muntenia. Peste 250 de legumicultori aprovizioneaza pietele din judetele din sudul si estul tarii cu verdeturi, salata, rosii, ceapa, ardei si varza. Din pacate, producatorii sunt nevoiti sa vanda de multe ori marfurile la preturi de nimic numai ca sa nu li se strice produsele.

“Ar fi bun un depozit pentru ca noi mergem la piata cu produsele iar ce nu reusim sa vindem le dam la en-gros ca sa nu le aruncam. Le dam la preturi de nimic”, declara Mariana Toader, legumicultor din comuna.

În Maracineni nu exista in prezent niciun depozit în care legumicultorii sa-si poata tine marfa, desi pana la revolutie surplusul de pe tarlale era strans la CAP si tinut pana era cerere pe piata. Fiind binecunoscut ca principal producator de ceapa rosie, in bazinul legumicol din Maracineni vin comercianti din republica Moldova sau Ucraina interesati sa cumpere marfa insa cum vin asa pleaca spre alti producatori care au pe stoc.

“Bazinul legumicol din Maracineni este cel mai mare din judetul Buzau. Aceste depozite sunt necesare pentru ca cetatenii care cultiva legume sa aiba unde depozita surplusul de productie. Astfel nu vor mai fi nevoiti sa vanda la preturi de nimic”, declara Constantin Dumitru, primarul comunei Maracineni.

Guvernul urmeaza sa demareze Programul national pentru dezvoltarea depozitelor de legume si fructe, prin intermediul caruia ar urma sa fie construite depozite avand capacitati intre 500-5.000 tone. Depozitele vor putea fi construite prin credite cu garantii de la stat, principiul dupa care functioneaza programul Prima Casa. De acest program ar putea beneficia atat comunele, cat si asociatiile de comune care vor sa deruleze proiecte comune, inclusiv parteneriate de tip public-privat, precum si producatorii. Potrivit ministrului agriculturii Valeriu Tabara, in acest moment exista alte trei programe prin care se construiesc depozite pentru legume si fructe. In cadrul acestor programe au fost selectate 91 de proiecte. „Am dori ca numărul de depozite şi fructe să acopere o cantitate de peste 100.000 tone de capacitate de depozitare, astfel încât piaţa să fie bine aprovizionată, inclusiv supermarket-urile”, a spus ministrul Agriculturii.

Pentru constructia unui depozit cu o capacitate de o mie de tone este necesara o investitie de aproximativ un milion de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.