Peste 65.000 de tone de tomate timpurii au fost livrate pe piaţă în acest an, ceea ce ne arată că programul „Tomate” a fost un succes pentru ţară, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Petre Daea, adăugând că la ora actuală nu există un supermarket în România care să nu aibă cel puţin un sortiment de tomate din producţie românească.

„Programul de tomate este un succes pentru ţară şi pentru toţi, pentru că anul acesta mai mult decât anul trecut aţi putut vedea în pieţe şi în unităţile noastre de comercializare toate legumele, dar în mod deosebit tomatele. Dacă până acum un an de zile, sporadic sau deloc, vedeai în supermarketuri legume româneşti, anul acesta nu există un supermarket, din informaţiile pe care le am, să nu aibă cel puţin un sortiment de tomate din producţie românească, iar în pieţe au fost peste tot. Are această ascensiune de la un an la altul, iar până acum au fost livrate 65.000 de tone de tomate timpurii pe piaţă”, a spus Petre Daea, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a precizat că sunt foarte mulţi tineri care au accesat acest program de sprijinire a produselor deficitare, o parte dintre ei întorcându-se din străinătate să muncească în ţară.

„Din 16.000 de legumicultori înscrişi, 10.296 sunt tineri, ceea ce înseamnă 64,3%, iar dintre aceştia 757 au venit acasă. Nu există vreun judeţ care să nu aibă un asemenea exemplu. Toate judeţele care au accesat Programul „Tomate” au tineri, cel puţin unul care a venit acasă. Cel mai puternic judeţ din acest punct de vedere este Oltul, care are 2.646 de tineri, din care 145 au venit acasă. Dolj, Galaţi şi Buzău sunt judeţe, de asemenea, cu număr mare de tineri. Aşa se face că suprafaţa de spaţii protejate a crescut de la peste 4.000 hectare în 2017, la 5.300 de hectare în acest an, iar producţia aţi văzut-o şi aţi simţit-o fiecare dintre dumneavoastră”, a subliniat şeful de la Agricultură.

Din datele MADR, în primele 7 luni ale anului, 15.773 legumicultori au fost înscrişi în programul de tomate în spaţii protejate, iar suprafaţa a depăşit 5.344 hectare. În ciclul I 2018, care s-a terminat, circa 10.924 legumicultori au livrat peste 65.000 tone roşii pe piaţa internă, iar aceştia au primit 150,7 milioane lei, banii fiind deja achitaţi de către Ministerul Agriculturii. Pentru ciclul II sunt 4.549 legumicultori înscrişi, din care 3.615 au început plantările.

În 2017, suprafaţa de spaţii protejate a fost de 4.053 hectare, iar numărul legumicultorilor înscrişi în program a fost de 11.705, circa 8.026 livrând pe piaţă internă 50.160 tone de tomate. Suma plătită către aceştia în anul 2017 a fost de 108,2 milioane de lei.

Programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, cu ajutorul căruia producătorii agricoli din România sunt susţinuţi, se află în al doilea an de implementare, asigurându-se astfel necesarul de consum intern de tomate proaspete din producţia autohtonă începând cu luna mai şi până în decembrie.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/an pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie, printre altele, să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de cel puţin 1.000 de metri pătraţi, să obţină o producţie de minimum 2 kg tomate/mp, dar şi să valorifice o cantitate de tomate de cel puţin 2.000 de kilograme, dovedită cu documente justificative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.