Astăzi între Spitalul Judeţean Buzău şi Direcţia pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău se încheie un protocol prin care se vor stabili măsurile care trebuie luate în cazul internării copiilor care provin din centrele din subordinea DGASPC.

Purtătorul de cuvânt al SJU, Adriana Bratosin a participat în această dimineaţă la conferinţa de presă a liderului SANITAS. Purtătorul de cuvânt al celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ a precizat că acest protocol va conţine printre altele ca în momentul internării unui copil instituţionalizat pe secţia de pediatrie, acesta să fie însoţit de o persoană din cadrul Direcţiei pentru a putea fi supravegheat.

Măsura vine după ce pe 28 ianuarie pe secţia de pediatrie au fost filmaţi mai mulţi copii legaţi de mâini şi picioare cu feşe de paturi, despre care conducerea SJU a precizat că sunt instituţionalizaţi şi au deficienţe psihice grave. În acel context şefa secţiei de pediatrie la acea dată , medicul Carmencita Matei a  spus că sunt copii instituţionalizaţi cu handicap psihic, cărora din pricina afecţiunilor severe pentru a nu-şi smulge branulele montate pentru tratamentul medicamentos, s-a aplicat contenţia.

Motivul pentru care comisia de disciplină, care a anchetat situaţia, a luat decizia destituirii a fost nu acela al legării copiiilor de paturi ci faptul că nu exista un registru în care să fie trecute ora şi durata contenţionării dar nici persoana care a aplicat măsura. Îndată, după finalizarea anchetei dispuse de Consiliul Judeţean, autoritatea care finanţează SJU, s-a decis implementarea procedurilor care erau prevăzute în legea sănătăţii mintale. Tot după finalizarea anchetei disciplinare managerului SJU i s-a cerut de către comisia CJ să aplice procedurile standard la nivelul tuturor secţiilor spitalului iar termenul de graţie pentru finalizarea acestei măsuri este finele lunii martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.