In ultima perioadă, sălile de fitness cunosc o creştere a numărului de cliente care vin hotărâte sa piardă câteva kilograme cât mai repede posibil, dar nu şi pregătite pentru efortul pe care obiectivul propus îl presupune.
Înarmate cu abonamentul la sală, pe care îl afişază cu mândrie, şi cu ultima dietă în vogă, de care au auzit de la o prietenă, nicidecum de la un nutriţionsit, treaba merge ca pe roate câteva săptămâni, apoi rotunjimile revin sau, mai rău, doamna în cauză nu mai poate susţine efortul presupus de abonamentul la sală. Motivul? S-a îmbolnăvit din cauza alimentaţiei incorecte. Pentru că da, în încercarea disperată de a pierde în câteva săptămâni colăceii de grăsime care au însoţit-o fideli luni, uneori şi ani, a ales soluţia cea mai facilă de a pierde surplusul de kilograme fără a avea în vedere consecinţele pe termen lung.
Dietele la modă în ultima perioadă nu mai sunt cea disociată, ori faimoasa dietă cu supa de varză. Acum se promovează intens dietele hiperproteice care promit slăbire rapidă şi definitivă şi propun o alimentaţie care elimină grupe mare şi indispensabile de alimente. Dar cum poate fi în recomandabilă o dietă care pune accent pe proteine şi, în alte cazuri, cantităţi mari de grăsime animală atunci când cele mai recente studii în domeniu au demonstrat nu numai că societatea modernă se confruntă cu un exces de proteine în alimentaţie, dar şi că acest exces este una din cauzele majore ale bolilor secolului nostru, printre care diabet, hipertensiune, boli degenerative, precum şi multe tipuri de cancer.
La fel de riscante sunt şi dietele bazate de restricţii calorice semnificative, care aduc organismul aproape de colaps în încercarea de a declanşa procesul de slăbire. Din păcate efectul adevers al acestor diete este încetinirea metabolismului, proces ce va fi responsabil pentru revenirea kilogramelor cu plus uneori, la finele perioadei de înfometare. Pentru că, nu-i aşa, nu ne putem infometa la nesfârşit, aşa cum nu putem menţine o alimentaţie hiperproteică pe termen nedefinit.
În plus, în perioadele în care organismul este supus unor diete atât de drastice, el va resimţi din plin efectele şi va reacţiona ca atare. Lipsă de energie, pierderea masei musculare, slăbirea sistemului imunitar, infertilitate, carenţe de vitamine şi minerale, inundarea corpului cu toxinele eliberate prea rapid în sânge, toate sunt efectele secundare nedorite şi foarte probabile ale unei slăbiri rapide (în contextul în care un ritm normal de slăbire este de 0.5 – 1kg pe săptămână).
Nu toate sunt veşti rele însă, avem si veşti bune pentru că există şi soluţii pentru doamnele ce doresc să îşi recapete silueta într-un mod sănătos. Cunoaşterea şi respectarea principiilor de nutriţie inteligentă, în combinaţie cu o viaţă activă şi puţină mişcare.
“Nutriţia inteligentă este, de fapt, un cumul de principii care odată însuşite şi respectate, vor îmbunătăţi compoziţia corporală (ardem grăsimile şi construim masă musculară), în timp ce ameliorează starea generală de sănătate. Învaţă să combini alimentele pentru o digestie corectă, respectă principiile celor cinci mese pe zi pentru un metabolism accelerat, hidratează corespunzător organismul, alege alimente sănătoase şi reeducă-ţi gusturile alimentare, apoi condimentează totul cu doza zilnică de sport şi va fi singura dietă de care vei avea nevoie ca să te simţi bine şi să arăţi bine”, ne-a declarat Raluca Balas, instructor autorizat de Kangoo Jumps, Steel Tonic si Power Yoga.
Pentru porţia zilnică de mişcare şi mai multe informaţii despre alimentaţie sănătoasă, la Jollie Studio vă aşteaptă în fiecare zi Raluca Balaş, instructor autorizat de Kangoo Jumps, Steel Tonic, Power Yoga.