În cadrul ședinței ordinare de astăzi a Consiliului Local Municipal au fost aduse în atenția aleșilor municipali concluziile Curții de Conturi referitoare la Compania de Apă. Primarul Constantin Toma a afirmat că Primăria are de recuperat circa 300 de miliarde de lei, în calitate de acționar principal la Compania de Apă și că Primăria va ajunge într-un proces cu furnizorul de apă.
„Această Companie de Apă trebuia să de Primăriei Buzău și celorlalte primării care dețin acționariatul acolo 300 de miliarde de lei, din 2014 – 2016. Noi am sesizat acest lucru, deoarece am avut într-un act de control al Curții de Conturi această problemă și, bineînțeles, am deschis un proces pe această temă. O a doua problemă urâtă, chiar dacă au foarte mulți angajați ca juriști, de șapte – opt ori decât are Primăria în momentul acesta, ei se apără în instanță sau atacă în instanță, mai bine zis, Primăria și persoana mea cu o firmă foarte bine plătită din Cluj Napoca. Și am adus la cunoștința consilierilor locali, chiar dacă această decizie a Curții de Conturi a fost suspendată prin efectul legii, în sensul în care, Compania de Apă a contestat, urmând ca această contestație să fie judecată în plenul Curții de Conturi, dar indiferent ce se va întâmpla, este clar că se va ajunge într-un proces, această Companie încercând să se apere cum s-a apărat și fosta conducere a Primăriei ani de zile și pe urmă s-au pierdut toate procesele și, în momentul acesta sunt de recuperat zeci de milioane de euro din ultimii patru – șase ani”, a spus primarul Constantin Toma.
Primarul Constantin Toma a mai spus că, începând din luna februarie, Consiliul de Administrație al Companiei de Apă nu va mai putea funcționa pentru se va termina mandatul și ar trebui ales un altul nou. Luna viitoare ar trebuie să se organizeze obligatoriu o ședință a Adunării Generale a Acționarilor în cadrul căreia să se prelungească mandatul actualului consiliul ori să fie ales altul.
„Am cerut o nouă Adunare Generală pentru că așa este normal. În luna februarie toate posturile din Consiliul de Administrație al Companiei de Apă practic nu mai există, pentru că le expiră mandatul de patru ani și atunci trebuie să numească un nou Consiliu de Administrație, pentru care ar fi trebuit începută procedura în luna noiembrie a anului trecut, conform OUG 109. Pentru că nu s-a întâmplat acest lucru, am sesizat acest acest aspect încă de anul trecut și n-am primit de la ei niciun răspuns. Acolo nu se va mai putea lua nicio decizie. În februarie ar trebui să existe obligatoriu o AGA la Compania de Apă, prin care ori se prelungește mandatul actualului CA ori să se numească altul pe o perioadă provizorie”, a mai spus Constantin Toma.