Luni a fost confirmată prezenţa virusului pestei la un porc mistreţ împuşcat pe fondul de vânătoare Aldeni. Pesta porcină africană se extinde în judeţul Buzău, unde au fost confirmate noi focare de boală. În weekendul trecut, virusul a fost descoperit la încă două gospodării situate în satul Scurteşti, şi in comuna Săgeata. În cazul de la Săgeata a fost vorba de cinci porci mici care au murit în interval de câteva zile, fără ca situaţia să fie anunţată autorităţilor sanitar-veterinare decât după ultima mortalitate. Purceii au fost achiziţionaţi fără documente de la doi proprietari din localităţile buzoiene Săgeata şi Baniţa.

Marți, a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane şi la un porc mistreţ împuşcat pe raza fondului de vânătoare 42 Aldeni din judeţul Buzău. Dacă până acum, la Buzău, nu au fost sacrificaţi decât porcii din gospodăriile unde s-a confirmat virusul, fără a fi ucişi preventiv porcii din întreaga localitate, lucrurile se vor schimba în curând. Reprezentanţii Prefecturii Buzău vor decide în zilele următoare dacă vor sacrifica toţi porci din localităţile cu focare, pentru oprirea răspăndirii bolii. În acest moment, ipoteza răspândirii virusului din cauza factorului uman este cea mai plauzibilă.

În ţară, pesta porcină africană evoluează în 302 localităţi din 19 judeţe, în peste 1.100 de focare. În total, până la 1 februarie au fost eliminaţi aproape 370.000 de porci afectaţi de boală şi s-au acordat despăgubiri în valoare de peste 250 de milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.