Foto: arhivă IPJ Buzău

În perioada 1-3 februarie a.c., poliţiştii de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, împreună cu reprezentanţi silvici şi jandarmi, au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice şi a faptelor ilegale asociate din tăierea arborilor, transportul şi comercializarea materialelor lemnoase fiind efectuate controale și la firmele ce depozitează și comercializează materiale lemnoase. Biroul de Presă al IPJ Buzău a prezentat bilanțul activităților:

Activităţile de verificare s-au desfăşurat atât la societăţi comerciale, cât şi în fondul forestier, context în care au fost avute în vedere modul de exploatare din fondul forestier şi legalitatea desfăşurării operaţiunilor cu material lemnos la instalaţiile de debitare.

În cadrul verificărilor efectuate la societăţi comerciale s-a urmărit evidența intrărilor-ieșirilor de materiale lemnoase, raportările în aplicația SUMAL, modul de completare și eliberare a avizelor de însoțire a materialelor lemnoase, precum și diferențele dintre stocurile scriptice și faptice a materialelor lemnoase.

În urma controalelor în trafic au fost verificate peste 300 de autovehicule, 73 dintre acestea fiind încărcate cu material lemnos.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate 8 sancţiuni la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice în valoare de aproximativ 19.000 de lei.

Pe perioada desfăşurării acţiunii au fost aplicate 145 de sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 37.000 de lei, au fost reţinute 7 permise de conducere şi 4 certificate de înmatriculare.

De asemenea, au fost confiscaţi aproximativ 70 de metri cubi de material lemnos, estimat de reprezentanţii silvici la peste 21.000 de lei.

Activităţile poliţiştilor vor continua pentru asigurarea unui climat de legalitate în acest domeniu.

Exemple:

1. Poliţiştii Postului de poliție Grebănu, împreună cu reprezentanţi silvici, au depistat  în flagrant delict un localnic de 39 de ani, imediat după ce a tăiat din fondul forestier arbori specia frasin, ce nu prezentau amprenta dispozitivului special de marcat. În cauză a fost întocmit dosar penal, cercetările continuând sub aspectul comiterii infracțiunii de tăiere fără drept de arbori, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul Silvic.

2. Poliţiştii Biroul de Protecţie Fond Forestier şi Piscicol au constatat că un bărbat, în vârstă de 49 de ani, din Lopătari, administrator al unei societăți economice de profil, a livrat cherestea rășinoase în cursul lunii ianuarie 2023, în mod repetat, în baza unor avize de însoțire pentru care a înregistrat  în aplicația SUMAL 2.0 altă specie decât cea efectiv transportată.

Agentul economic a fost sancționat conform Legii 171/2010 cu amenzi în cuantum de 10.000 de lei, fiind dispusă măsura confiscării valorice a volumului de 10,85 metri cubi cherestea fag, evaluat la suma de 6.400 de lei, volum ce nu a fost livrat efectiv.

3. De asemenea, ofiţerii specializaţi în combaterea delictelor silvice au stabilit că doi bărbaţi, de 49, respectiv 32 de ani, ambii din Pârscov, au transportat în perioada august 2022 – ianuarie 2023 peste 40 de metri cubi de lemn de foc, din diverse sortimente, pe care l-au descărcat în alte locații decât cele menționate în avizele de însoțire emise.  

Cei doi au fost sancționați contravenținonal pentru nerespectarea prevederilor Legii 171/2010 și HG 497/2020, fiind dispusă măsura complementară de confiscare valorică a 44 de metri cubi, evaluaţi la 6.852 de lei, volum valorificat fără îndeplinirea condițiilor legale.

4. În urma controlului efectuat la o societate de profil din Râmnicu Sărat, poliţiştii au constatat că aceasta nu deținea în stoc 7,84 metri cubi cherestea rășinoase, precum și faptul că nu respectă prevederile legale în ceea ce privește menținerea activă a receptorului sistemului global de navigaţie pe toată durata transportului. Operatorul economic a fost sancționat contravențional cu amenzi în cuantum de 8000 de lei, conform prevederilor Legii 171/2010, fiind dispusă confiscarea valorică a materialului lemnos, evaluat la 7.252 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.