urna-referendum-ghimpele28,84 la suta dintre buzoienii cu drept de vot se prezentasera, ieri, la ora 17,00, la urne, pentru a-si exprima punctul de vedere la referendumul national pentru demiterea presedintelui Romaniei, Traian Basescu, a anuntat, ieri, la ora 18,30, Biroul Electoral Central. Acest procent – sensibil mai mic fata de cel inregistrat la aceeasi ora, pe 10 iunie, la alegerile locale, cand votasera 42,78 la suta dintre buzoienii inscrisi pe listele electorale permanente – situa Buzau pe locul al saptesprezecelea in topul prezentei la vot pe tara, care varia intre 44,37 la suta, in judetul Mehedinti, si 6,85 la suta, in Harghita. La nivel national, conform datelor publicate de Biroul Electoral Central, votasera, la aceeasi ora, 26,89 la suta dintre cetatenii inscrisi in listele electorale permanente, fata de 39,01 la suta pe 10 iunie, la ora 17,00.

Prima raportare data publicitatii de Biroul Electoral Central, arata ca, la ora 10,00, un procent de 10,3 la suta dintre buzoienii cu drept de vot s-au prezentat la urne, judetul Buzau situandu-se pe locul 14 in topul judetelor realizat in functie de prezenta la vot. Procentul era mai mic decat cel inregistrat, la aceeasi ora, la alegerile locale din 10 iunie, cand s-a inregistrat o prezenta la vot de 10,43 la suta. Pe primul loc in top se afla, la aceeasi ora, judetul Vrancea, cu prezenta de 15,28 procente, iar pe ultimul, Harghita, cu 1,72 la suta. La nivel national, prezenta la vot era de 9,05 la suta, mai mare decat cea de la locale de la aceeasi ora, de 8,99 la suta.

Patru ore mai tarziu, la ora 14,00, conform estimarilor publicate de acelasi Birou Electoral Central, 22,74 la suta dintre buzoienii cu drept de vot se prezentasera la urne, fapt care situa Buzaul pe locul 15 in topul judetelor realizat in functie de prezenta la vot. Acest procent de prezentare la urne este mai mic decat cel inregistrat la alegerile locale din 10 iunie, cand, la ora 14,00 votasera 30,27 la suta dintre cetatenii cu drept de vot. Pe primul loc in top se afla, la ora 14,00, judetul Mehedinti, cu prezenta de 36,62 la suta, iar pe ultimul, Harghita, cu 5,11 la suta. La nivel national, prezenta la vot la ora 14,00 a fost de 21.37 la suta, mult mai mica decat cea din 10 iunie, cand s-a inregistrat un procent de participare la urne de 30, 27 la suta.

Prezenta creste odata cu altitudinea?

In intervalul orar 10,40 – 11,05 – deci imediat dupa prima raportare a prezentei la vot – am vizitat un numar de patru sectii de votare situate pa Valea Buzaului, toate pe Drumul National 10 Buzau-Brasov si situate la nici 30 de kilometri de municipiul resedinta de judet, pentru a afla, de la fata locului, modul in care decurge votarea in primele ore ale diminetii.

La Sectia de votare 401 – Candesti (comuna Vernesti), la ora 10,40, membrii biroului electoral se aflau in asteptarea „musteriilor”, care nu prea se grabeau sa apara. La acea ora, votasera 98 de alegatori dintr-un total de 1.300 inscrisi pe listele electorale permanente, respectiv un procent de 7,53 la suta.

Zece minute mai tarziu, la Sectia de votare 149 – Satuc, am constatat ca se prezentasera la vot 50 de alegatori dintr-un total de 536 cetateni cu drept de vot, ceea ce inseamna un procent de 9,32 la suta.

La Unguriu, situatia se prezinta putin diferit: doua sectii de votare, bine semnalizate printr-un banner situat deasupra soselei nationale, sunt amenajate in sala de sport a localitatii, in imediata vecinatate a bisericii. Probabil de aceea, toti credinciosii care au fost la slujba ce abia se incheiase trecusera si pe la urne, la sectia 378 prezentandu-se, pana la ora 11,05, 150 alegatori dintr-un total de 1.146 inscrisi pe listele electorale permanente, respectiv 15,95 la suta.

Surpriza mare vine, insa, la Sectia de votare 246 – Magura, unde, in ciuda faptului ca, la ora 11,15, intr-un interval de zece minute, s-a prezentat la vot un singur alegator, pana la ora 11,00 votasera 350 de cetateni dintr-un total de 1.146, ceea ce inseamna un procent al prezentei la vot de 30,06 la suta. Tot la acea ora, in sectia de votare se afla si primarul Daniel Cirstea, sosit cu acelasi scop, de a se interesa de prezenta la urne.

Nicio contestatie la Biroul Electoral de Circumscriptie Judeteana

Pana la ora 17,00, Biroul Electoral de Circumscriptie Judeteana nu avusese de solutionat nicio contestatie, singura primita la primele orele ale diminetii dar retrasa ulterior in urma rezolvarii amiabile a situatiei, referindu-se, conform presedintelui BECJ, judecatorul Maria Sercaianu, la o neacceptare a reprezentantilor Partidului Democral Liberal la sectiile de votare de pe raza comunei Sageata. Membrii BECJ au fost sesizati in legatura cu primirea de cereri de urna mobila fara adeverinta medicala si au mai fost solicitati, de asemenea, conform sursei citate, de organele de Politie, sa ofere precizari legate de cateva situatii ivite pe parcursul zilei: cetateni cu domiciliul de pe actul de identitate intr-un sat si inclusi pe listele electorale permanente in alt sat al aceleiasi comune, continuarea campaniei electorale in ziua votarii, precum si controverse legate de cererile pentru urna mobila ale celor internati in spitale. Au existat, aici, ne-a declarat judecatorul Maria Sercaianu, bolnavi care depusesera cereri pentru urna mobila dar nu au votat fie pentru ca s-au razgandit, fie ca nu aveau asupra lor acte de identitate. De asemenea, tot in unitati spitalicesti au existat cazuri de bolnavi care nu formulasera cerere de urna mobila, dar care, ieri, au cerut sa-si exercite acest drept.

Tot ieri, la pranz, reprezentantii PNL au reclamat nereguli la o sectie de vot de la Chiojdu. „La sectia de votare 198 din Chiojdu reprezentantii PDL detin copii ale listelor permanente si bifeaza numele celor care se prezinta la vot. Mai mult decat atat, primarul din Chiojdu ii ameninta pe cei care se prezinta la urne ca vor avea probleme. Am depus deja contestatie la biroul electoral al sectiei 198”, a declarat Carol Dinu, purtator de cuvant al organizatiei judetene PNL Buzau.

De asemenea, reprezentantii partidelor politice au monitorizat votul in judet al cetatenilor din alte judete aflati in tranzit. Pana la ora 18,00, conform datelor centralizate de partidele politice, in judetul Buzau votasera 64 de cetateni din alte judete, cei mai multi provenind din Capitala. In judet mai votasera oameni aflati in tranzit din Brasov, Prahova, Bacau, Galati, Calarasi, Teleorman, Ilfov, Alba, Botosani si Valcea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.