locuiesc pe prundul garleiO noua drama care se petrece sub ochii nostri si la care asistam neputinciosi. 27 de suflete dintre care 16 copii traiesc de cateva zile pe malul raului Buzau, dupa ce au fost evacuate de primarie din casa in care au locuit zeci de ani. Autoritatile au obtinut doua hotarari judecatoresti de evacuare a chiriasilor pe motiv ca au distrus imobilul in care au fost repartizati si pentru ca nu si-au platit chiria la timp. Ca sa nu stea sub cerul liber, oamenii si-au facut o baraca in care dorm copiii.In rest ceilalti dorm cu randul afara pe saltele si ii pazesc pe micuti de salbaticiuni.

Au intre 3 si 15 ani si viata lor s-a schimbat total de cateva zile. Daca pentru cei mici care oricum isi petreceau mai tot timpul jucandu-se,schimbarea domiciliului nu se resimte decat la capitolul confort, pentru trei dintre copii, plecarea din casa in care au locuit inseamna si abandon scolar. Ca sa  ajunga la scoala la care au invatat ar trebui sa mearga pe jos 8 kilometri.
„Eu as vrea sa mai merg la scoala dar nu ma cum sa ajung, e distanta mare pana la scoala unde am invatat, de o saptamana nu am mai fost la ore, si in plus trebuie sa am grija si de fratii mei”, ne-a spus unul dintre baietii de pe maul Buzaului. Cu un abecedar in mana sta langa sora lui si ii citeste ca sa nu uite ce a invatat. Cat timp copiii se joaca , femeile roiesc in jurul micutilor. Una spala rufe, alta  vase ca sa pregateasca masa de pranz, alta curata baraca in care stau inghesuiti cei 16 copilasi.
Femeile se chinuie sa lungeasca ciorba pe care doar trei dintre nevoiasi o iau de la cantina sociala, ca sa ajunga pentru toate gurile. Asezati pe o patura in mijlocul campului, mananca mai intai copii, iar restul se multumeste cu ce mai ramane.
Una dintre femei ofteaza lung si povesteste ca din hrana pe care doar trei dintre ei o primesc de la cantina de ajutor social, trebuie sa se hraneasca toti.” mai o lungim cu stevie, cu urzici, cu apa, o fierbem si punem in farfurie, sa ajunga cate un pic pentru toti” spune amar bucatareasa. Singurii care muncesc sunt barbatii insa si pentru ei e greu ca trebuie sa mearga mult pe jos.” Merg sapte , opt kilometri ca sa ajung la asociatie, iau si eu banuti sa mai cumpar de mancare. Si merg pe jos ca daca dau banii la maxi taxi nu mai ramane mai nimic” spune un zdrahon de barbat necajit pe ziua in care a vazut lumina zilei. Soarta celor 5 familii nevoiase s-a schimbat peste noapte si asta pentru ca  vecinii de pe Victoriei s-au plans autoritatilor ca locatarii imobilului nationalizat au distrus cladirea.
În urma cu o saptamana, cele cinci familii au fost instiintate ca trebuie sa paraseasca locuinta. S-au trezit cu trei masini la poarta,in cateva ore si-au strans lucrurile si au fost evacuati.Emil Serban,seful serviciului  spatu locativ din palatul Comunal ne-a explicat care sunt motivele pentru care chiriasii au fost evacuati:”nici tocuri la ferestre nici usi, nici acoperis, nimic nu mai aveau cand am decis sa-i evacuam. In plus oamenii astia nu au mai platit chiria de multa vreme si i-am tot amenintat ca-i evacuam, nu au inteles , au ajuns in strada”. Autoritatile d ela primarie nu detin in prezent nici terenuri , nici locuinte in care sa-i poata muta pe nevoiasi. Pe de alta parte nici legea nu este de partea chiriasilor rau platnici.Cum se anunta o primavara si o vara ploioasa este greu de imaginat in ce conditii vor trai micutii oricata grija ar avea parintii de ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here