Reţeta electronică va fi obligatorie din 1 ianuarie 2013, de la lansarea sistemului în 2 iulie şi până în prezent fiind prescrise online peste trei milioane de reţete. Casa de Sănătate precizează că utilizarea sistemului se apropie de indicatorii de succes vizaţi, urmând ca de la 1 ianuarie 2013 să devină obligatorie. Controale inopinate în farmacii, reducerea stocurilor de formulare tipărite şi stimulente financiare sunt măsuri pentru impunerea generalizării sistemului.

Sistemul oferă raportări prin care CNAS verifică dacă prescrierile medicilor se regăsesc în ce eliberează farmaciile la preţuri compensate. Ca măsură suplimentară, reţeta electronică vine în sprijinul medicilor, reducând riscul erorilor de prescriere. Spre exemplu, dacă sunt prescrise medicamente incompatibile între ele, medicul este avertizat. Similar se întâmplă şi dacă doza prescrisă pacientului este prea mare sau dacă nu se respectă regulile impuse de sistemul de decontare. De asemenea, datele pacientului sunt protejate, diagnosticul fiind tipărit codificat.

Prescripţia electronică este un proiect finanţat prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională „Investiţii pentru viitorul dumneavoastră”. Valoarea totală a proiectului este de 48.549.000,00 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 31.792.000,00 lei. Până în iunie 2012, valoarea totală plătită pentru construcţia sistemului şi servicii auxiliare prevăzute în contractul de finanţare a fost de 45.063.835,80 lei (inclusiv TVA). Contractul pentru Sistemul Informatic de Prescripţie Electronică (SIPE), realizat de HP şi Siveco România, a fost demarat la data de 1 februarie 2012. La începutul lunii mai 2012 a fost finalizată dezvoltarea şi testarea sistemului, iar în iunie 2012 au fost efectuate teste de către producătorii de aplicaţii software dedicate medicilor prescriptori şi farmaciilor. Lansarea sistemului a avut loc în 2 iulie 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.