Raed Arafat a anunţat că la discuţia de joi cu reprezentanţii ANM s-a stabilit introducerea în sistemul Ro-Alert mai multe fenomene meteorologice precum vijeliile sau situaţiile care se pot transforma în cod roşu, menţionând că va exista şi o linie de comunicare între meteorologi şi IGSU.

„Am analizat situaţia care a fost şi cum putem îmbunătăţi utilizarea Ro-Alert. (…) Am stabilit cu colegii de la ANM un număr de situaţii cum sunt vijeliile care se pot transforma în cod roşu (cod portocaliu care se pot transforma în cod roşu) – căderi de grindină mari şi alte situaţii în care ne informează şi noi transmitem prin Ro-Alert. Se va face prin procedură care va fi realizată până în data de 6”, a declarat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

Potrivit lui Arafat, la şedinţa de joi, s-a stabilit şi înfiinţarea „unui hotline dedicat” între centrul de prognoză meteo şi IGSU.

„STS ne-a confirmat că poate fi instalat cel târziu mâine şi acest lucru înseamnă că putem stabili comunicarea rapid. S-a discutat preluarea pe 112 în zonele aflate în cod să luăm aici şi să declanşăm sistemul Ro-Alert în zona respectivă. Populaţia trebuie să înţeleagă că nu e de joacă, dacă anunţă să ştie că va fi făcută o alertare în zona respectivă. Această legislaţie trebuie modificată şi aici vorbim şi despre Ro-Alert şi DSU, numai că măsurile pe care l luăm nu vor aştepta modificarea legislaţiei. Luăm unele măsuri pe baza unor protocoale şi legislaţia va fi modificată în următoarele luni”, a mai spus Raed Arafat.

Discuţia de la sediul MAI a avut loc între Raed Arafat, reprezentanţi ANM, IGSU şi DSU şi a vizat sistemul Ro-Alert, după criticile potrivit cărora tornada de la Călăraşi nu a fost anunţată prin aplicaţie.

Într-un mesaj postat miercuri pe Facebook, Raed Arafat, a răspuns criticilor subliniind că Ro-Alert nu depistează singur fenomenele periculoase şi că meteorogii sunt cei care interpretează datele, nu DSU sau IGSU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.